Ο φόβος καθυστερεί τη διαδικασία του τοκετού

  • Iatropedia
Όσες γυναίκες είναι έγκυες και φοβούνται να γεννήσουν, όταν φτάνει η ώρα του τοκετού, η διαδικασία διαρκεί περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τον τοκετό χαλαρά. Και πιστέψτε μας οι γυναίκες που φοβούνται τη διαδικασία είναι πολλές.

Νορβηγοί ερευνητές, μ’ επικεφαλής τη Σαμάνθα Σάλβενσεν Άνταμς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ακέρσους, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές γυναικολογικό περιοδικό «BJOG: International Journal of Obstetrics and Gynaecology», έκαναν μια από τις πρώτες στο είδος έρευνες και μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 2.200 εγκύων γυναικών, οι μισές από τις οποίες δεν είχαν ξαναγεννήσει. Συνολικά, όπως δήλωσαν, το 7,5% των γυναικών φοβούνταν τον επερχόμενο τοκετό.

Οι νορβηγοί γιατροί διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο οι φοβισμένες έγκυες είχαν τελικά τοκετό που διήρκεσε μιάμιση ώρα περισσότερο (περίπου οκτώ ώρες) σε σχέση με τις πιο θαρραλέες, που χρειάστηκαν γύρω στα εξήμισι ώρες. Όμως, αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στην επιμήκυνση του τοκετού, όπως η επισκληρίδιος αναισθησία, τότε, κατά τους ερευνητές, ο παράγων του φόβου από μόνος του εκτιμάται ότι αυξάνει κατά 47 λεπτά τη διάρκεια του τοκετού κατά μέσο όρο. Αναφερόμαστε πάντα σε φυσιολογικούς τοκετούς.

Ο φόβος του τοκετού επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειασθεί επείγουσα (μη προγραμματισμένη) καισαρική τομή (ποσοστό 10,9% έναντι 6,8%) ή η γέννα του μωρού να απαιτήσει τη χρήση χειρουργικών λαβίδων (ποσοστό 17% έναντι 10,6%). Πάντως, παρά τον φόβο τους, το 89% των εγκύων κατάφερε να γεννήσει με φυσιολογικό τρόπο έναντι ποσοστού 93% μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν τέτοιο φόβο.

Ο φόβος και το άγχος πριν τη γέννα μπορεί να αυξήσουν τη συγκέντρωση των ορμονών κατεχολαμινών στο αίμα, οι οποίες, με τη σειρά τους, μειώνουν την ικανότητα συστολών της μήτρας, γεγονός που παρατείνει τον τοκετό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ