Ο Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέεται με σχεδόν κάθε αιτία θανάτου – Τι βρήκαν οι επιστήμονες!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Δείκτης Μάζας Σώματος
Οι υπερβολικά υψηλές ή χαμηλές μετρήσεις του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από σχεδόν κάθε σοβαρή αιτία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes and Endocrinology και διεξήχθη από επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αποκάλυψε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος που είναι υπερβολικά υψηλός ή πολύ χαμηλός συνδέεται με αυξημένη νοσηρότητα από μια σειρά από σοβαρές ασθένειες.

Τι λένε οι ερευνητές

Ο Krishnan Bhaskaran, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στατιστικής επιδημιολογίας, επισήμανε ότι η ομάδα του βρήκε «σημαντικές συσχετίσεις» μεταξύ του ΔΜΣ και των περισσοτέρων αιτιών θανάτου.

«Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι βασικός δείκτης για την υγεία. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι συνδέεται με τον γενικευμένο κίνδυνο θνησιμότητας, αλλά υπάρχουν ελάχιστες σχετικές έρευνες σχετικά με την σύνδεσή του με θάνατο από συγκεκριμένες αιτίες», ανέφερε.

«Με την έρευνά μας ήρθαμε να γεμίσουμε αυτό το κενό γνώσης για να βοηθήσουμε τους ερευνητές, τους ασθενείς και τους γιατρούς να καταλάβουν καλύτερα πώς το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορεί να σχετίζονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι αναπνευστικές νόσοι και η ηπατική νόσος».

Ποια είναι τα όρια

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος καθορίζεται διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Άμεσος υπολογισμός με ένα κλικ

Οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν ότι η διατήρηση ενός ΔΜΣ σε τιμές από 21 έως 25 συνδέεται με το χαμηλότερο επίπεδο νοσηρότητας. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος εκτός αυτού του εύρους έδειξε ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους και 367,512 θανάτους, έδειξε ότι η παχυσαρκία, ή ένας Δείκτης Μάζας Σώματος από 30 και πάνω συνδέεται με την αύξηση του επιπολασμού δύο κύριων αιτιών θανάτου: καρδιακές παθήσεις και καρκίνος.

«Ένας ΔΜΣ πάνω από 25, δηλαδή στο ανώτατο άκρο του υγιούς φάσματος, συνδέεται με περισσότερους καρκίνους, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές νόσους και παθήσεις του ήπατος και των νεφρών», δήλωσε ο Bhaskaran.

Η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Η παχυσαρκία αποδείχθηκε ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 4,2 χρόνια στους άνδρες και 3,5 χρόνια στις γυναίκες και μπορεί να συμβάλει σε άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως αναπνευστικές νόσοι, ηπατικές νόσοι και διαβήτης.

Σύμφωνα με έρευνες η παχυσαρκία συνδέεται με το 7,5% των καρκίνων στις γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK εκτιμά ότι 23.000 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία έως το 2035. Η παχυσαρκία θα γίνει επίσης η πιο κοινή αιτία καρκίνου στις γυναίκες έως το 2043, εάν συνεχιστούν οι τάσεις.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται με ένα «ευρύτατο φάσμα θανάτων», συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, της νόσου του Alzheimer, της καρδιαγγειακής νόσου και της αυτοκτονίας.

Ποιος είναι ο περιορισμός της εν λόγω έρευνας

Ωστόσο, ο Bhaskaran σημείωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ του χαμηλού ΔΜΣ και των αιτιών θανάτου ήταν περισσότερο «παρατηρητική», καθώς δεν είναι σαφές εάν το χαμηλό βάρος ήταν μια άμεση αιτία ασθενειών, ή δείκτης κακής υγείας γενικότερα.

Αναγνώρισε επίσης τους περιορισμούς της μελέτης, που περιελάμβανε έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τη διατροφή ή το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των ατόμων που εμπλέκονται και την επίδραση αυτών των παραγόντων στη νοσηρότητα.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τη σημασία του να διατηρείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος στο εύρος 21-25.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα υπογράμμισαν ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου συνδέθηκε με ΔΜΣ 25, με κάθε επιπλέον 5 μονάδες να δείχνουν συσχέτιση με 29% αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αποδείχθηκε ότι στο επίπεδο ΔΜΣ 21 μονάδων, ενώ κάθε επιπλέον 5 μονάδες συνδέθηκαν με 13% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://edition.cnn.com