Ο άγνωστος κίνδυνος της καισαρικής τομής στην μετέπειτα υγεία του παιδιού

  • Iatropedia
Πριν από λίγους μήνες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε ανακοίνωση-οδηγία σχετικά με το πότε πρέπει να επιλέγεται η μέθοδος της καισαρικής τομής, αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η συχνότητα που γίνεται αυτό παγκοσμίως ξεπερνάει κάθε λογική και φτάνει στα όρια της κερδοσκοπίας από γιατρούς και νοσοκομεία.

Τώρα, μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα (μεγάλο!) λιθαράκι στην επιχειρηματολογία κατά της αχρείαστης επιλογής της καισαρικής τομής στην γέννα.

Ερευνητές από την Σχολή Wagner του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν επιμέρους έρευνες για παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Αυτά τα δεδομένα περιελάμβαναν μελέτες παρατήρησης και κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση της εκδήλωσης νόσων στα παιδιά από καισαρική τομή, σε σύγκριση με εκείνα από φυσιολογικό τοκετό.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του άσθματος, και του διαβήτη.

Όσο για τις μητέρες, οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές κυμαίνονται από την μόλυνση στο σημείο της τομής, στην μήτρα, ή σε άλλα πυελικά όργανα, όπως της ουροδόχου κύστης, μέχρι και αυξημένη αιμορραγία και μητρική θνησιμότητα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι από την στιγμή που ο υπεύθυνος γιατρός συστήσει την καισαρική τομή, τότε αυτή πρέπει να γίνεται. Αλλά οι οδηγίες του ΠΟΥ, καθώς και η συγκεκριμένη έρευνα, χρησιμεύουν κυρίως ως “οδηγός” αποφάσεων για τους γιατρούς, κυρίως, και όχι τόσο για τις μέλλουσες μητέρες, οι οποίες οφείλουν να ακολουθούν τις συμβουλές τους.

http://www.medicaldaily.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην επιφάνεια η “επιδημία” των καισαρικών με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας