Νόσος του Crohn: Συμπτώματα και επιπλοκές που προκαλεί στον οργανισμό

  • Iatropedia newsroom
Νόσος του Crohn
Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, που δημιουργεί επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή.

Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο πεπτικό σύστημα. Xαρακτηρίζεται από φλεγμονή που εκτείνεται βαθιά στα στρώματα του προσβεβλημένου εντερικού τοιχώματος.

Πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ενώ είναι μια διά βίου νόσος με εξάρσεις και υφέσεις, η οποία απαιτεί συνεχή αντιμετώπιση για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών.

Η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε όλο τον οργανισμό, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και απώλεια βάρους. Όμως η πάθηση μπορεί να επηρεάσει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο.

Παρακάτω περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο κοινές επιπλοκές:

Επιπλοκές από το πεπτικό σύστημα

Η νόσος μπορεί να προσβάλλει όργανα και σημεία του οργανισμού σας που βοηθούν στη μετατροπή των τροφών και των υγρών σε ενέργεια.

Ξεκινά από το στόμα σας και φτάνει μέχρι τον πρωκτό. Πολλά συμπτώματα της νόσου του Crohn μπορεί να εμφανιστούν εντός του εντερικού σωλήνα, στο κάτω μέρος του πεπτικού σας συστήματος.

Στένωση: Συμβαίνει όταν ένα μέρος του εντέρου σας στενεύει πολύ. Μπορεί να συμβεί σε έναν ιστό μετά από επαναλαμβανόμενη φλεγμονή. Η σοβαρή στένωση μπορεί τελικά να προκαλέσει τη συρρίκνωση του πεπτικού σας συστήματος προς τα μέσα.

Ρωγμή: Σημαίνει ένα μικρό σκίσιμο στον ιστό. Μπορεί να εμφανιστεί μια σχισμή γύρω από τον πρωκτό. Αυτό μπορεί να πονάει για αρκετές ώρες μετά την κένωση. Μπορεί επίσης να δείτε αίμα στα κόπρανα.

Διαταραχές από τη νόσο Crohn εκτός πεπτικού συστήματος

Η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές σε πολλά άλλα μέρη του οργανισμού σας. Πιο συγκεκριμένα:

Αρθρίτιδα. Περίπου 3 στα 10 άτομα με νόσο του Crohn εμφανίζουν και αρθρίτιδα. Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για τον πόνο της αρθρίτιδας. Αλλά αυτά μπορεί να μην είναι ασφαλή, εάν έχετε τη νόσο του Crohn.

Δερματικές διαταραχές. Αποτελεί το πιο κοινό νόσημα που εμφανίζεται μαζί με το Crohn εκτός εντέρου.  Περίπου το 20% των ατόμων με νόσο του Crohn έχουν επίσης δερματικά προβλήματα.

Φλεγμονή των ματιών. Συμβαίνει σε περίπου 1 στα 10 άτομα με νόσο του Crohn. Αλλά οι περισσότερες από αυτές τις ενοχλήσεις είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες και δεν θα βλάψουν σοβαρά την όρασή σας. Κάντε οφθαλμολογικές εξετάσεις και ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας για τυχόν αλλαγές στην όραση.

Οστεοπόρωση. Μπορεί να πάθετε αυτή την ασθένεια που αδυνατίζει τα οστά εάν η νόσος του Crohn εμποδίζει τον οργανισμό σας να απορροφήσει αρκετή βιταμίνη D και ασβέστιο. Η φλεγμονή και η χρήση στεροειδών για τη νόσο του Crohn μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση.

Ηπατική νόσος. Στο συκώτι θα μπορούσε δημιουργηθεί φλεγμονή από τη νόσο του Crohn, αλλά οι περισσότερες βλάβες μπορούν να διορθωθούν. Μόνο το 5% περίπου των ατόμων με νόσο του Crohn θα έχουν σοβαρές ηπατικές επιπλοκές.

Διαταραχές των νεφρών. Οι σοβαρές νεφρικές διαταραχές με αφορμή τη νόσο του Crohn είναι σπάνιες. Οι πέτρες στα νεφρά είναι η πιο συχνή επιπλοκή λόγω έλλειψης απορρόφησης λίπους ή αφυδάτωσης. Είναι καλή ιδέα να πίνετε περισσότερο νερό για να αποφύγετε προβλήματα με τα νεφρά.

Aναιμία. Περίπου 1 στα 3 άτομα με Crohn πάσχουν από αναιμία, η οποία συμβαίνει όταν δεν έχετε υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αναιμία μπορεί να προκληθεί από έλλειψη σιδήρου. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, ζαλισμένοι, με δύσπνοια. Άλλα συμπτώματα αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κρύα χέρια και πόδια και χλωμό δέρμα.

Η συχνή και ουσιαστική επικοινωνία με το γιατρό βοηθάει στη σωστή διαχείριση της νόσου του Crohn και των συννοσηροτήτων της.

Χειρουργικές επεμβάσεις απαραίτητες για τη νόσο Crohn

Όταν τα φάρμακα δεν ανακουφίζουν από τον πόνο στην κοιλιακή χώρα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι προβλημάτων;

Συρίγγιο. Η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει μια ανοιχτή πληγή που ονομάζεται έλκος στο πεπτικό σύστημα. Αυτή η πληγή μπορεί να επεκταθεί στο εντερικό τοίχωμα και να σχηματίσει ένα συρίγγιο, σαν «τούνελ». Αυτό το κανάλι μπορεί να συνδέσει το έντερο με το δέρμα κοντά στον πρωκτό ή σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Απόστημα. Είναι συσσώρευση πύου. Μπορεί να εμφανιστεί ένα απόστημα στην κοιλιά ή στην περιοχή του πρωκτού. Μπορεί να κάνει άβολη την κένωση. Μπορεί να πονάει η κοιλιά σας και να έχετε πυρετό.

Απόφραξη του εντέρου. Συμβαίνει όταν τα τμήματα του εντέρου στενεύουν και δημιουργούνται ουλές με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να μπλοκάρει το έντερό σας και να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι, έλλειψη όρεξης, δυσκοιλιότητα, φλεγμονή του στομάχου ή ναυτία.

Υποσιτισμός. Η διάρροια, οι κράμπες στο στομάχι ή ο πόνος από τη νόσο Crohn μπορεί να κάνουν δύσκολη τη διαδικασία της πέψης. Το έντερο σας μπορεί να μην απορροφά αρκετά θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο ή βιταμίνη Β-12.

Διάτρητο έντερο. Εάν το έντερο σας είναι εξασθενημένο από συρίγγιο ή απόστημα, το εντερικό τοίχωμα μπορεί να σχιστεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροή περιεχόμενου με βακτήρια στο στομάχι σας. Ένα διάτρητο έντερο μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Καρκίνος του παχέος εντέρου. Εάν η νόσος του Crohn επηρεάζει το κόλον σας, η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου σ΄ αυτό το σημείο.

Ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου από τη νόσο Crohn είναι χαμηλός. Η τήρηση της θεραπείας, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν να το αποτρέψετε.

 

Με πληροφορίες από: webmd.com