Νόσος Kawasaki. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

  • Iatropedia
Η νόσος Kawasaki είναι μια σπάνια, αλλά σημαντική αιτία πυρετού στα παιδιά. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών. Η νόσος Kawasaki ανήκει στις παθήσεις όπου μπορεί να παρατηρηθεί αγγειίτιδα ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Τα πιο σημαντικά αιμοφόρα αγγεία που εμπλέκονται στη νόσο Kawasaki είναι της καρδιάς, ειδικά τα στεφανιαία αγγεία που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σπάνια νόσο.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η νόσος Kawasaki είναι η πιο συχνή αιτία επίκτητης καρδιοπάθειας σε παιδιά κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Ευτυχώς, η θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική για την πρόληψη της καρδιακής νόσου.

Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αν και τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν στα τέλη του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Η νόσος Kawasaki δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με την επαφή.

Τα συμπτώματα της νόσου Kawasaki περιλαμβάνουν:

Υψηλός πυρετός που διαρκεί τουλάχιστον 5 ημέρες

Ευερεθιστότητα

Κόκκινα μάτια χωρίς εκκρίσεις

Ερυθρότητα ή σκάσιμο των χειλιών, της γλώσσας και του λαιμού

Οίδημα, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα του δέρματος που συνήθως αρχίζει γύρω από τα νύχια και συχνά συμμετέχουν οι παλάμες και τα πέλματα

Εξάνθημα κυρίως στον κορμό, αλλά μερικές φορές και σε άλλα σημεία

Πρησμένοι λεμφαδένες

Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η προσβολή των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς και η εμφάνιση ανευρύσματος. Το ανεύρυσμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβος αίματος στην περιοχή του ανευρύσματος. Άλλες επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν είναι καρδιακές αρρυθμίες, μυοκαρδίτιδα και βαλβιδοπάθεια.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια τρόφιμα «κόβουν» την όρεξη;

Έξι τρόφιμα ασπίδα από τις ιώσεις!