Νόσος Crohn: Τα 11 φαρμακευτικά προϊόντα που πρέπει να έχετε στο σπίτι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Crohn
Οι απαραίτητες προμήθειες, για να απαλύνετε τα συμπτώματά σας και να μειώσετε τις επιπτώσεις μιας έξαρσης.

Εάν πάσχετε από νόσο του Crohn, το ντουλάπι φαρμάκων σας είναι πιθανώς καλά εφοδιασμένο με συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ανοσοκατασταλτικά, αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη, όπως τα κορτικοστεροειδή. Αλλά είναι επίσης καλή ιδέα να έχετε πάντοτε κάποια απλά φάρμακα και προμήθειες χωρίς ιατρική συνταγή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Φροντίστε να έχετε πάντα στο σπίτι αυτές τις μη συνταγογραφούμενες αλλά απαραίτητες προμήθειες, για να απαλύνετε τα συμπτώματά σας και να μειώσετε τις επιπτώσεις μιας έξαρσης.

1. Αντιδιαρροϊκά Φάρμακα

Η διάρροια είναι ένα κοινό σύμπτωμα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) και δυστυχώς, μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Εάν η περίπτωσή σας είναι πιο σοβαρή, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιδιαρροϊκό φάρμακο. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε νέα φάρμακα ή συμπληρώματα και φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες δοσολογίας.

2. Παυσίπονα

Ο πόνος στο στομάχι είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα έξαρσης και οι ασθενείς συχνά στρέφονται σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη, για να την μείωση της φλεγμονής λόγω IBD. Ωστόσο, τα ΜΣΑΦ συσχετίζονται επίσης με σοβαρές παρενέργειες, όπως επιδείνωση των συμπτωμάτων του εντέρου και εξασθένηση των εντέρων, αποτρέποντας τη χρήση τους ως μακροπρόθεσμη λύση.

Μια καλύτερη επιλογή είναι συνήθως η λήψη ακεταμινοφένης. Ωστόσο, ρωτήστε πάντα τον γιατρό σας για το κατάλληλο αναλγητικό για εσάς.

3. Αντισπασμωδικά φάρμακα

Ο πόνος από φλεγμονή του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε εντερικούς σπασμούς. Τα αντισπασμωδικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν ανακούφιση, αλλά μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά για άτομα με IBD.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνούς σπασμούς, μιλήστε με τον γιατρό σας για το ποιες θεραπείες μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς.

4. Προϊόντα για ανακουφιστικά λουτρά

Οι ρωγμές και τα συρίγγια του πρωκτού, που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της νόσου Crohn, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και επώδυνες κινήσεις του εντέρου. Για να ανακουφίσετε τον πόνο, τον κνησμό και τους μυϊκούς σπασμούς, οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό. Ιδανικά βυθίστε τους γοφούς και τους γλουτούς σας σε ζεστό νερό, για 10 έως 15 λεπτά μία φορά την ημέρα. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν προσθέσετε άλατα Epsom ή κάτι άλλο στο νερό.

5. Υγρά μαντηλάκια

Εάν αντιμετωπίζετε περιπρωκτικές επιπλοκές όπως συρίγγιο ή απόστημα, η σχολαστική υγιεινή βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν όπως τα απλά μωρομάντηλα χωρίς άρωμα αντί για χαρτί υγείας για να καθαρίσετε και να καταπραΰνετε το ερεθισμένο δέρμα. Το υγρό χαρτί υγείας θα λειτουργήσει επίσης.

6. Διάλυμα ηλεκτρολυτών

Η υδαρής διάρροια κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της νόσου Crohn μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν δίψα, λιγότερα ή πιο σκούρα ούρα από το συνηθισμένο, ξηροστομία, πονοκεφάλους και κόπωση.

Τα χαλαρά κόπρανα μπορεί να σας κάνουν να χάσετε σάκχαρα και νάτριο, τα οποία σας βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να πίνετε ένα απλό διάλυμα ενυδάτωσης για να αναπληρώσετε τα αποθέματά σας. Σημειώστε ότι πολλά αθλητικά ποτά δεν είναι τόσο χρήσιμα όσο μια πραγματική λύση ενυδάτωσης επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τον γιατρό σας πώς να φτιάξετε ένα τέτοιο διάλυμα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας επιτραπέζιο αλάτι, ζάχαρη και νερό.

7. Θερμόμετρο

Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της νόσου Crohn, μπορεί να αρχίσετε να έχετε πυρετό. Είναι χρήσιμο να έχετε ένα θερμόμετρο κοντά, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας για το επόμενο ραντεβού με τον γιατρό σας.

8. Θερμαντικά επιθέματα

Έως και το 30% των ατόμων με νόσο του Crohn εμφανίζουν αρθρίτιδα ή πόνο και πρήξιμο των αρθρώσεων. Η υγρή θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ενόχληση των αρθρώσεων, τον κοιλιακό πόνο και τις κράμπες.

9. Αλοιφή για ερεθισμούς του δέρματος

Οι εξάρσεις της νόσου Crohn μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Η χρήση ενός προστατευτικού, όπως μια αλοιφή για συγκάματα, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση ενός τοπικού τζελ με λιδοκαΐνη, το οποίο περιέχει αναισθητικό για να ανακουφίσει την ενόχληση.

10. Συμπληρώματα βιταμινών

Η χρόνια εντερική αιμορραγία λόγω IBD μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, επομένως ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα σιδήρου. Επειδή η νόσος του Crohn και τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πάθησης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση, μπορεί επίσης να σας συστήσει την λήψη ασβεστίου ή συμπληρώματος βιταμίνης D.

Μερικοί λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή κουρκουμίνης για την μείωση της εντερικής φλεγμονής που προκαλείται από το IBD, αλλά μέχρι στιγμής οι σχετικές έρευνες δεν έχουν αποδείξει σαφή οφέλη. Επιπλέον, η λήψη μεγάλων δόσεων κουρκουμίνης μπορεί να λειτουργήσει ως αραιωτικό του αίματος, οπότε φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

11. Συμπλήρωμα διατροφής

Βραχυπρόθεσμα, ενώ προσπαθείτε να θέσετε τα συμπτώματα υπό έλεγχο με φάρμακα, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκείς θερμίδες χωρίς να τρώτε τροφές που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα. Ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια. Αρκεί πάντοτε να παίρνετε την σχετική άδεια από τον γιατρό σας για οποιοδήποτε συμπλήρωμα σκέφτεστε να ξεκινήσετε.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ποια ηλικία αρχίζει συνήθως η νόσος του Crohn

Νόσος του Crohn: Ποια διατροφή βοηθάει στα συμπτώματα – Ποια είναι αυτά και πώς προκαλούνται

Χρωστικές σε τρόφιμα συνδέονται με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn: Υπάρχουν σχεδόν σε ό,τι τρώμε!

Νόσος του Crohn: 6 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

φωτό: iStock