Νόσος Αλτσχάιμερ: Ενημερωτική εκστρατεία «Χαμένες Αναμνήσεις»

  • Ρούλα Τσουλέα
Αλτσχάιμερ
Η εκστρατεία πραγματοποιείται για τη στήριξη των ανθρώπων που αναγκάζονται να μάθουν να ζουν χωρίς τις αναμνήσεις τους και όσων τους φροντίζουν.

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, με στόχο την ενίσχυση των δράσεων υποστήριξης των ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους, διοργανώνει η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Η εκστρατεία τιτλοφορείται «Χαμένες Αναμνήσεις» και διοργανώνεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ. Όπως εξηγεί η Εταιρεία σε ανακοίνωσή της, ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος παγκοσμίως στην άνοια, την νόσο που θεωρείται η μάστιγα του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια στη χώρα μας. Άλλοι 280.000 άνθρωποι, εξ άλλου, έχουν ήπια νοητική διαταραχή, η οποία συχνά εξελίσσεται σε άνοια.

Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι σε κάθε ανοϊκό ασθενή αντιστοιχούν 2-3 φροντιστές, που συχνά είναι μέλη της οικογένειάς τους, τότε η άνοια επηρεάζει άμεσα τη ζωή 1 εκατομμυρίων ατόμων στην Ελλάδα.

Ωστόσο το να μάθει να ζει ένας ασθενής με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη άνοια δίχως τις αναμνήσεις του, είναι αληθινό μαρτύριο. Το ίδιο και το να μάθει μια οικογένεια να ζει με έναν ασθενή, ο οποίος σταδιακά ξεχνά ό,τι αγαπούσε αλλά και βασικές δεξιότητες επιβίωσης.

Στήριξη των ασθενών

Η εφετινή ενημερωτική εκστρατεία της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών αποσκοπεί στην ενίσχυση του έργου που προσφέρει από το 2002. Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει δωρεάν στους πάσχοντες από άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, συμπεριλαμβάνονται:

  • Λειτουργία Κέντρων Ημέρας για άτομα με άνοια στην Αττική
  • Λειτουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ
  • Το πρόγραμμα «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια»
  • Σειρά διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους
  • Τηλεφωνική Γραμμή Βοηθείας για την Άνοια (1102)

Η εταιρεία διοργανώνει επίσης δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών, καθώς και εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών.

Με ένα απλό τηλεφώνημα από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο στο 19832 μπορούμε όλοι να ενισχύσουμε τις δράσεις της. Η χρέωση είναι 2,60 ευρώ από σταθερό τηλέφωνο και 2,48 ευρώ από κινητό.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών καλέστε στο τηλέφωνο 210-7013271. Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα www.alzheimerathens.gr.

Φωτογραφία: iStock