Νικήστε τους πόνους… με βελονισμό!

  • Iatropedia
Οι πόνοι στον αυχένα αλλά και στη μέση είναι οι πιο συχνοί καθώς ταλαιπωρούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας.Όταν οι πόνοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά το γεγονός ότι ο ασθενείς έχουν ακολουθήσει κατά γράμμα τον θεράποντα ιατρό του τότε τη λύση δίνει ο ιατρικός βελονισμός. Τι είναι ο ιατρικός βελονισμός; Πως μπορεί να ανακουφίσει τον πάσχοντα; Πόσες συνεδρίες απαιτούνται; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Ιωάννη Κωνσταντινίδη

Χειρουργού Ορθοπαιδικού- Ιατρού άσκησης Βελονισμού

Στην εποχή μας δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει υποφέρει έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του είτε από οσφυαλγία (ή οσφυοισχιαλγία) είτε από αυχεναλγία.

Όλοι γνωρίζουμε πως σε περίπτωση που νιώσουμε κάποιο πόνο στη μέση ή στον αυχένα μας, θα πρέπει να επισκεφτούμε τον χειρουργό ορθοπαιδικό για εξέταση και σύσταση θεραπείας.

Οι περισσότεροι όμως δυστυχώς αρχίζουν κάποια φαρμακευτική αγωγή χωρίς πρώτα να τους έχει εξετάσει ο ορθοπαιδικός. Κάποια φαρμακευτική αγωγή που τους συνέστησε κάποιος φαρμακοποιός ή φίλος ή φυσικοθεραπευτής.

Το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνουν φάρμακα που δεν χρειάζεται και ίσως και φάρμακα που τελικά κάνουν και κακό στην υγεία τους.

Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις πίσω από έναν απλό πόνο της μέσης κρύβονται επικίνδυνες για την ζωή ασθένειες… Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεκινάμε μία φαρμακευτική αγωγή χωρίς να έχουμε εξετασθεί από έναν ορθοπαιδικό.

Πηγαίνουμε λοιπόν στον ορθοπαιδικό και αφού μας εξετάσει διαπιστώνει πως πάσχουμε από μία απλή οσφυαλγία ή οσφυοισχιαλγια συνέπεια κάποιου τραυματισμού ή κάποιας δισκοκήλης ή κάποιας άλλης αιτίας που δεν βάζει σε κίνδυνο την ζωή μας.

Τότε συνήθως, ο ορθοπαιδικός θα συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή ίσως και φυσικοθεραπείες (που μπορούμε να κάνουμε εντελώς δωρεάν χωρίς συμμετοχή μέσω ΕΟΠΥΥ) και φυσικά θα μας συστήσει να ξεκουραστούμε. Ευτυχώς οι περισσότεροι ασθενείς γίνονται τελείως καλά μέσα σε λίγες μέρες.

Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που δεν γίνονται καλά και συνεχίζουν να υποφέρουν για μέρες ή και μήνες. Εκεί έρχεται ο ιατρικός βελονισμός να δώσει τη λύση, να ανακουφίσει τους ασθενείς και θα έλεγα να τους σώσει.

Τι είναι ο ιατρικός Βελονισμός;

Ο Βελονισμός είναι μία ιατρική πράξη η οποία σύμφωνα με το Ελληνικό κράτος, όπως και σε όλο τον κόσμο, ασκείται ΜΟΝΟ από ιατρούς κατάλληλα εκπαιδευμένους. Ο Βελονισμός δεν πονάει, οι βελόνες είναι μίας χρήσεως και τόσο λεπτές όσο μία τρίχα από τα μαλλιά μας. Ο ιατρός που γνωρίζει την ιατρική αυτή πράξη μπορεί να κάνει θαύματα την ίδια στιγμή που ο βελονισμός σε χέρια μη ιατρού γίνεται θανάσιμο εργαλείο.

Βοηθάει ο ιατρικός Βελονισμός στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας και της αυχεναλγίας; ΝΑΙ.

Πρέπει να γνωρίζετε πως το 95% των ασθενών βρίσκει θεραπεία και το πρώτο που λέει είναι γιατί δεν ξεκίνησε νωρίτερα την θεραπεία αυτή! Και να μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ασθενείς που δοκίμασαν τα πάντα πριν τον βελονισμό άρα μιλάμε για δύσκολα περιστατικά.

Ο ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα και ο ιατρός τοποθετεί 30-35 βελόνες σε διάφορα σημεία τοπικά αλλά και απομακρυσμένα για 20 λεπτά της ώρας. Σε δύσκολες περιπτώσεις πριν τον Βελονισμό μπορούμε να κάνουμε και θεραπεία με ειδικό lazer.

Συνήθως σε δύσκολα περιστατικά χρειάζεται να γίνουν 10 συνεδρίες ή και 20 σε χρονικό διάστημα κάποιων μηνών. Συνήθως την πρώτη εβδομάδα κάνουμε 3 συνεδρίες και όσο γίνεται καλά ο ασθενής μειώνεται και η συχνότητα των συνεδριών.

Η αξία του Βελονισμού κατά πολλούς είναι ανεκτίμητη, ευτυχώς όμως η τιμή του είναι προσιτή ακόμα και για την εποχή της Κρίσης.

Ιωάννης Κωνσταντινίδης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Ιατρός άσκησης Βελονισμού

drikfn@otenet.gr

www.orthopaidikos.info

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρφιτσώστε τον πόνο με …βελονισμό!

Συμβουλές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Πως ανακουφιζόμαστε από την οσφυαλγία;

Πως να αντιμετωπίσετε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα.