Νέο τζελ θεράπευσε το 100% ποντικών με επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τζελ
“Πιστεύουμε ότι θα είναι το μέλλον και θα συμπληρώσει τις τρέχουσες θεραπείες”, είπε ο επικεφαλής ερευνητής.

Ένα φάρμακο που χορηγήθηκε σε μορφή τζελ θεράπευσε το 100% των ποντικών με επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που προσφέρει νέες ελπίδες σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με γλοιοβλάστωμα, έναν από τους πιο θανατηφόρους και πιο κοινούς όγκους του εγκεφάλου στον άνθρωπο.

Σημαντικές ελπίδες στην θεραπεία των καρκίνων του εγκεφάλου

“Παρά τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, υπάρχει απόλυτη ανάγκη για νέες στρατηγικές θεραπείας”, δήλωσε ο Honggang Cui, χημικός και βιομοριακός μηχανικός του πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. Πιστεύουμε ότι αυτή η υδρογέλη (τζελ) θα είναι το μέλλον και θα συμπληρώσει τις τρέχουσες θεραπείες για τον καρκίνο του εγκεφάλου”.

Η ερευνητική ομάδα του Cui συνδύασε ένα αντικαρκινικό φάρμακο και ένα αντίσωμα σε ένα διάλυμα που “αυτοσυναρμολογείται” σε μορφή τζελ για να γεμίσει τις μικροσκοπικές αυλακώσεις που απομένουν μετά την χειρουργική αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο. Το τζελ μπορεί να φτάσει σε περιοχές που μπορεί να χάσει η χειρουργική επέμβαση και τα τρέχοντα φάρμακα δυσκολεύονται να φτάσουν για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα που παραμένουν και να καταστείλουν την ανάπτυξη του όγκου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Το τζελ φαίνεται επίσης να πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση που το σώμα ενός ποντικιού παλεύει να ενεργοποιήσει μόνο του, όταν καταπολεμά το γλοιοβλάστωμα.

Όταν οι ερευνητές προκάλεσαν σε επιζήσαντα της θεραπείας ποντίκια νέο όγκο γλοιοβλαστώματος, το ανοσοποιητικό τους σύστημα μόνο νίκησε τον καρκίνο χωρίς πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή!

Το τζελ φαίνεται όχι μόνο να αποκρούει τον καρκίνο, αλλά βοηθά στην ανασύνδεση του ανοσοποιητικού συστήματος, για να αποθαρρύνει την επανεμφάνιση με την ανοσολογική μνήμη, είπαν οι ερευνητές.

Ένα βίντεο κλιπ δείχνει το πώς η υγρή ουσία αυτοσυναρμολογείται σε μορφή τζελ, όταν εγχέεται σε αλατούχο διάλυμα

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη γι’ αυτήν την προσέγγιση, είπαν οι ερευνητές. Η εφαρμογή του τζελ απευθείας στον εγκέφαλο χωρίς χειρουργική αφαίρεση του όγκου είχε ως αποτέλεσμα 50% ποσοστό επιβίωσης.

“Η χειρουργική επέμβαση πιθανότατα ανακουφίζει μέρος αυτής της πίεσης και δίνει περισσότερο χρόνο στο τζελ για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα”, είπε ο Cui.

Το διάλυμα γέλης αποτελείται από νανο-νήματα με πακλιταξέλη (paclitaxel), ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA για καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και άλλων καρκίνων. Τα νήματα παρέχουν ένα “όχημα” για την παροχή ενός αντισώματος που ονομάζεται aCD47. Καλύπτοντας ομοιόμορφα την κοιλότητα του όγκου, το τζελ απελευθερώνει το φάρμακο σταθερά για αρκετές εβδομάδες και τα ενεργά συστατικά του παραμένουν κοντά στο σημείο της έγχυσης.

Χρησιμοποιώντας αυτό το συγκεκριμένο αντίσωμα, η ομάδα προσπαθεί να ξεπεράσει ένα από τα πιο δύσκολα εμπόδια στην έρευνα για το γλοιοβλάστωμα:

Στοχεύει στα μακροφάγα, έναν τύπο κυττάρου που μερικές φορές υποστηρίζει την ανοσία, αλλά άλλες φορές προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντας την επιθετική ανάπτυξη του όγκου.

Μία από τις βασικές θεραπείες για το γλοιοβλάστωμα είναι ένα πολυμερές, που αναπτύχθηκε από κοινού από μια ομάδα ερευνητών στο Johns Hopkins και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης τη δεκαετία του 1990, εμπορικά γνωστή ως Gliadel. Είναι ένα εγκεκριμένο από τον FDA, βιοδιασπώμενο πολυμερές, που επίσης παρέχει φάρμακα στον εγκέφαλο μετά από χειρουργική αφαίρεση όγκου.

Το Gliadel έδειξε σημαντικά ποσοστά επιβίωσης σε εργαστηριακά πειράματα, αλλά τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με το νέο τζελ είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά που έχει δει η ομάδα Johns Hopkins, δήλωσε η Betty Tyler, συν-συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροχειρουργικής στο Johns Hopkins School of Medicine. που έπαιξε κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του Gliadel.

“Συνήθως δεν βλέπουμε 100% επιβίωση σε μοντέλα ποντικιών με γλοιοβλάστωμα”, είπε η Tyler και πρόσθεσε:

“Η σκέψη ότι υπάρχει δυνατότητα γι’ αυτόν τον νέο συνδυασμό υδρογέλης να αλλάξει αυτή την καμπύλη επιβίωσης για ασθενείς με γλοιοβλάστωμα είναι πολύ συναρπαστική”.

Το νέο τζελ προσφέρει ελπίδα για μελλοντική θεραπεία γλοιοβλαστώματος, επειδή ενσωματώνει αντικαρκινικά φάρμακα και αντισώματα, έναν συνδυασμό θεραπειών που οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να χορηγηθεί ταυτόχρονα λόγω της μοριακής σύνθεσης των επιμέρους συστατικών.

“Αυτή η υδρογέλη συνδυάζει την χημειοθεραπεία και την ανοσοθεραπεία ενδοκρανιακά”, είπε η Tyler. “Το τζελ εμφυτεύεται τη στιγμή της εκτομής του όγκου, γεγονός που το κάνει να λειτουργεί πολύ καλά”, διευκρίνισε.

Ο συν-συγγραφέας της έρευνα, Henry Brem, επίσης από το Johns Hopkins, ο οποίος ανέπτυξε από κοινού το Gliadel εκτός από άλλες θεραπείες όγκων εγκεφάλου που βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές, τόνισε την πρόκληση της “μετάφρασης” των αποτελεσμάτων του τζελ στο εργαστήριο σε θεραπείες με σημαντικές κλινικές επιπτώσεις.

“Η πρόκληση για εμάς τώρα είναι να μεταφέρουμε ένα συναρπαστικό εργαστηριακό φαινόμενο σε κλινικές δοκιμές, δήλωσε ο Brem, ο οποίος είναι επικεφαλής νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Johns Hopkins.

Πηγή: https://hub.jhu.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νέος «κρυπτονίτης» του καρκίνου: Νανοσωματίδια αντιμετωπίζουν όγκους χωρίς παρενέργειες

Τι δείχνει η τάση στους θανάτους στις ΗΠΑ από τους 6 βασικούς καρκίνους: Ποιοι είναι και τι απαιτείται να κάνουμε

Θεραπείες νέας γενιάς προσφέρουν φαρμακευτικές λύσεις για τον καρκίνο και ασθένειες της καρδιάς και των νεφρών

«Έτοιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας» εξατομικευμένα εμβόλια για καρκίνο, καρδιοπάθεια

φωτό: στιγμιότυπο από το σχετικό βίντεο του πανεπιστημίου Johns Hopkins