Νεο “θαυματουργό” φάρμακο για το μελάνωμα

  • Iatropedia
Νέο φάρμακο για το μελάνωμα υποστηρίζουν ότι βρήκαν αμερικανοί ερευνητές. Έχει αποτέλεσμα ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Το μελάνωμα είναι σε άνοδο. Υπήρχαν 68.000 νέα κρούσματα και 8.700 θάνατοι από αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο χρόνο.

Μια νέα ουσία, που φαίνεται να κατέχει ξεχωριστή θέση στην αντιμετώπιση των μελανωμάτων, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Η πρώτη φάση η μελέτη, έδειξε οτι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί με επιτυχία να αντιμετωπισθεί η νόσος, ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο.

Το φάρμακο, vemurafenib, στοχεύει στη μετάλλαξη του γονιδίου που βρέθηκε στο ήμισυ περίπου του συνόλου των μελανωμάτων.

Η δεύτερη φάση εξέτασε την επίδραση του φαρμάκου στους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με μελάνωμα, και διαπίστωσε ότι σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των ετών επιβίωσης (επιπλέον τουλάχιστον τρία έτη).

Οι νέες μελέτες παρουσιάστηκαν την Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο της ογκολογίας στο Σικάγο και δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Το πειραματικό φάρμακο, vemurafenib, απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη, που αποτελεί την πρώτη λεγόμενη στοχευμένη θεραπεία για την ασθένεια. Στις έρευνες που έγιναν, το 70% των ατόμων που είχαν εμφανίσει μετάλλαξη του γονιδίου της νόσου ανταποκρίθηκε επιτυχώς.

Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν 675 ασθενείς σε όλο τον κόσμο με ανεγχείρητο, προχωρημένο μελάνωμα και τη μετάλλαξη γονιδίου.

Έλαβαν vemurafenib χάπια δύο φορές την ημέρα ή εγχύσεις (ως χημειοθεραπεία) κάθε τρεις εβδομάδες.

Μετά από έξι μήνες, το 84% των ατόμων που ακολούθησαν την θεραπεία με vemurafenib είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερα χρόνια, έναντι του 64%των υπολοίπων (εκτός θεραπείας).

Οι παρενέγειες του φαρμάκου ήταν:

Λιγότερο από το 10% υπέστη κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, κυρίως στο δέρμα, όπως εξανθήματα, πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση, διάρροια και απώλεια των μαλιών τους.

Περίπου το 20% έως 30% των ασθενών ανέπτυξαν μια λιγότερο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η μελέτη συνεχίζεται, και πολλοί συνεχίζουν να παίρνουν το φάρμακο.

Μέσα σε μια εβδομάδα ή το πολύ δύο, από την έναρξη του φαρμάκου, παρατηρήθηκε μια αρκετά σημαντική βελτίωση και συρρίκνωση του καρκίνου. Αυτό, αναφέρουν οι επιστήμονες, οτι «ήταν απλά ένα θαύμα.»

Η μελέτη είναι ένα ορόσημο και τα αποτελέσματα είναι «πολύ εντυπωσιακά» σε άτομα που ιστορικά δεν έχουν πάει πολύ καλά, είπε ο Δρ Salama, ένας ειδικός στο κέντρο του μελανώματος του Duke University.

Δείτε επίσης:

Πρωτοποριακή αντιμετώπιση του μελανώματος

Περισσότερες πληροφορίες για το μελάνωμα

Περισσότερες πληροφορίες για το σύμπτωμα της διάρροιας

Περισσότερες πληροφορίες για την αρθρίτιδα