Νέο τεστ εντοπίζει δύσκολα ανιχνεύσιμους καρκίνους στον τράχηλο της μήτρας

  • Ρούλα Τσουλέα
τεστ
Η εξέταση ανιχνεύει το αδενοκαρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας και τις πρόδρομες βλάβες του.

Ένα τεστ για την ανίχνευση ενός τύπου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που συχνά δεν εντοπίζεται με το τεστ ΠΑΠ, ανέπτυξαν επιστήμονες του αμερικανικού Κέντρου Καρκίνου Montefiore Einstein (MECC).

Το τεστ αναπτύχθηκε με ανάλυση τραχηλικών επιχρισμάτων από 1.400 γυναίκες. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute (JNCI). Το τεστ ως φαίνεται είναι αποτελεσματικό στην ανίχνευση:

  • Του αδενοκαρκινώματος του τραχήλου της μήτρας (ADC)
  • Των πρόδρομων βλαβών (αδενοκαρκίνωμα in situ ή AIS) που συχνά εξελίσσονται σε ADC

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες από το MECC, το αδενοκαρκίνωμα του τραχήλου αντιπροσωπεύει έως και το 25% των κακοηθών όγκων στον τράχηλο της μήτρας.

Συχνά, όμως, δεν εντοπίζεται με τις τρέχουσες μεθόδους ελέγχου. Έτσι, έχει υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον πιο συχνό καρκίνο του τραχήλου, που είναι αυτός στα πλακώδη κύτταρα.

Πως λειτουργεί

Το τεστ εξετάζει τρεις τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που ευθύνονται για περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων αδενοκαρκινώματος στη μήτρα. Οι τύποι αυτοί είναι οι HPV16, 18 και 45.

Τους ιούς αυτούς αξιολογεί με νέο τρόπο: εξετάζει τα επίπεδα της μεθυλίωσης του DNA. Πρόκειται για μία φυσική διαδικασία κατά την οποία αλλάζει η έκφραση των γονιδίων, επειδή προστίθενται στο γενετικό υλικό μικρά μόρια (λέγονται μεθυλικές ομάδες).

Η προσθήκη αυτή συμβαίνει εξαιτίας της επίδρασης διαφόρων παραγόντων, όπως η διατροφή, οι ορμόνες, το στρες κ.λπ. Το επακόλουθο της προσθήκης είναι να δημιουργούνται οι λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές στο γονιδίωμά μας. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν αξιόπιστο προάγγελο προβλημάτων υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.

Η έρευνα έδειξε πως όσο περισσότερα σημεία μεθυλίωσης εντοπίζει το τεστ στα τραχηλικά επιχρίσματα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να έχει μια γυναίκα ADC ή AIS.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει ο τέταρτος συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Η επίπτωσή του είναι σημαντικά υψηλότερη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, MECC, JNCI

Φωτογραφία: iStock