Νέο rapid τεστ μπορεί να ανιχνεύει σε λίγες ώρες τις ουρολοιμώξεις

  • Ρούλα Τσουλέα
εξέταση
Η εξέταση μειώνει σε λίγες ώρες (από 2-3 μέρες) το χρονικό διάστημα που απαιτείται έως ότου βγει το αντιβιόγραμμα.

Μία νέα εξέταση που μπορεί να ανιχνεύει την ουρολοίμωξη και το μικρόβιο που την προκαλεί σε λίγες ώρες, ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Η εξέταση δοκιμάστηκε σε μερικές εκατοντάδες δείγματα ούρων, με την αποτελεσματικότητά της να υπερβαίνει το 95%.

Αυτή τη στιγμή, για να βγει μία ανάλυση ούρων με καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα χρειάζονται 2-3 ημέρες. Έως ότου βγει το αποτέλεσμα, όμως, «ο ασθενής μπορεί να έχει ήδη ολοκληρώσει την αντιβιοτική αγωγή του ή να έχει λάβει αντιβιοτικά που δεν αποδίδουν», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Oliver Hancox, βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Με τη νέα εξέταση, όμως, το αποτέλεσμα βγαίνει σε λιγότερο από 6 ώρες. Με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς λαμβάνουν νωρίτερα την ενδεδειγμένη θεραπεία. Έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος αναπτύξεως ανθεκτικών μικροβίων, αλλά και επικίνδυνων επιπλοκών εάν γίνει λήψη λανθασμένου αντιβιοτικού.

Οι ουρολοιμώξεις είναι πάρα πολύ συνηθισμένες. Υπολογίζεται ότι οι μισές γυναίκες και πολλοί άνδρες τις εκδηλώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Η νέα εξέταση

Με τις υπάρχουσες μεθόδους, ένα δείγμα ούρων πρέπει να καλλιεργηθεί ένα βράδυ, ούτως ώστε να αναπτυχθούν μέσα του τα βακτήρια. Στη συνέχεια πρέπει να αρχίσει η έκθεση των βακτηρίων στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, για να εξακριβωθεί σε ποια είναι ευαίσθητα.

Με τη νέα εξέταση, δεν απαιτείται η νυκτερινή καλλιέργεια των βακτηριών. Αντ’ αυτής, βυθίζεται απ’ ευθείας στα ούρα ένα ειδικό δοχείο, στο οποίο υπάρχουν λεπτοί σωληνίσκοι. Κάθε σωληνίσκος είναι γεμάτος με διαφορετικό αντιβιοτικό.

Στη συνέχεια, το δοχείο τοποθετείται σε μία ειδική ιατρική συσκευή και χρησιμοποιείται οπτική απεικόνιση για να εξακριβωθεί σε ποιους σωληνίσκους αναπτύσσονται βακτήρια. Εάν δεν αναπτυχθούν βακτήρια, το αντιβιοτικό είναι αποτελεσματικό. Ειδάλλως, δεν είναι κατάλληλο για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Η εξέταση δοκιμάστηκε σε 352 δείγματα ούρων από ασθενείς με πιθανή ουρολοίμωξη. Τα αποτελέσματά της συγκρίθηκαν με εκείνα της κλασικής μεθόδου. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, η εξέταση έδωσε τα αποτελέσματά της σε 5,85 ώρες κατά μέσον όρο. Σε ποσοστό 96,95% τα ευρήματά της συμφωνούσαν με εκείνα αντιβιογράμματος που περιείχε επτά αντιβιοτικά πρώτης γραμμής για την θεραπεία των ουρολοιμώξεων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δοκίμασαν την εξέταση και σε 90 άλλα δείγματα ούρων, τα οποία μόλις είχαν λάβει από τους ασθενείς. Σε αυτήν το ποσοστό ορθού αποτελέσματος ήταν 98,75%.

Σε αυτό το στάδιο της μελέτης, οι ερευνητές είχαν χωρίσει τα δείγματα στα δύο. Και αυτό για να προσθέσουν στο ένα βορικό οξύ – ένα συντηρητικό που είθισται να προστίθεται όταν γίνεται συλλογή και αποθήκευση δειγμάτων ούρων. Η παρουσία του συντηρητικού δεν φάνηκε να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της εξέτασης.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα μεγαλύτερες μελέτες για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους και να μπορέσουν να διαθέτουν ευρέως την εξέταση.

Φωτογραφία: istock