Νεφρική ανεπάρκεια και Διαβήτης χτυπούν αλύπητα την καρδιά

  • Iatropedia
Τα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδας, καθηγητής καρδιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, κ. Απόστολος Ευθυμιάδης, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της εταιρίας, είναι συγκλονιστικά.

Στην Ελλάδα 1.000.000 άτομα πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, και άλλα τόσα, από σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ περισσότεροι από τους μισούς νεφροπαθείς έχουν και διαβήτη. Το μέγεθος του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως σε αυτά τα άτομα είναι πολύ αυξημένο. Στη χώρα μας, κάθε χρόνο σημειώνονται 40.000 νέες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και 15.000 θάνατοι από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια , σύμφωνα με τον κ Ευθυμιάδη, χρειάζονται επιθετική αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας. Η κλινική μελέτη Sharp που έγινε σε περισσότερους από 9.000 ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μετά από πέντε χρόνια παρακολούθησης έδειξε ότι ο συνδυασμός δύο φαρμάκων, της εζετιμίμπης και της συμβαστατίνης , μειώνει τα μείζονα αγγειακά και αθηροσκληρωτικά περιστατικά κατά 17-20% χωρίς να επιβαρύνει την εξέλιξη της νόσου ούτε και το προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας της θεραπείας.

Εξάλλου ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με δραστική ουσία τη σιταγλιπτίνη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων στους διαβητικούς νεφροπαθείς όταν χορηγείται σε μικρότερη δόση. Η χορήγηση μειωμένης ποσότητας σιταγλιπτίνης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με μειωμένη νεφρική λειτουργία πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Ιανουάριο του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη στεφανιαία νόσο στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη διαβητική νεφροπάθεια στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ