Νεφρά: Ποια σημάδια προειδοποιούν ότι δεν λειτουργούν σωστά

  • Iatropedia newsroom
νεφρά
Υπάρχουν σημάδια στην καθημερινότητα κάποιου ότι έχει πρόβλημα με τα νεφρά του.

Πολλά από αυτά τα σημάδια που «δείχνουν» δυσλειτουργία στα νεφρά  περνάνε απαρατήρητα ή δεν τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει.

Είσαι πάντα κουρασμένος

Τα νεφρά φιλτράρουν τα άχρηστα συστατικά από το αίμα σας και τα διώχνουν με την ούρηση. Όταν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν τοξίνες.

Μια κοινή επίπτωση είναι η κόπωση. Μπορεί να αισθάνεστε αδύναμοι ή να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε.

Τα νεφρά παράγουν μια ορμόνη, την ερυθροποιητίνη, που δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια. Εάν έχετε λιγότερα από αυτά, το αίμα σας δεν μπορεί να προσφέρει τόσο οξυγόνο στους μύες και τον εγκέφαλό σας από όσα χρειάζονται.

Κακός ύπνος

Μελέτες δείχνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της υπνικής άπνοιας και της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ), η οποία με την πάροδο του χρόνου λόγω της έλλειψης οξυγόνου καταστρέφει τα όργανά σας και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Φαγούρα στο δέρμα

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν τα νεφρά σας δεν μπορούν να ξεπλύνουν τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο αίμα σας.

Με αυτό τον τρόπο προκαλείται εξάνθημα ή φαγούρα σε όλο το δέρμα.

Πρησμένο πρόσωπο και πόδια

Όταν τα νεφρά δεν μπορούν να απαλλαγούν καλά από το νάτριο, συσσωρεύονται υγρά στο σώμα σας.

Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα χέρια, πόδια, αστραγάλους ή πρόσωπο.

Κράμπες στους μύες

Οι κράμπες στα πόδια και σε άλλα σημεία του σώματός σας μπορεί να είναι σημάδι κακής νεφρικής λειτουργίας.

Η ανισορροπία στα επίπεδα νατρίου, ασβεστίου, καλίου ή άλλων ηλεκτρολυτών μπορεί να διακόψει τον σωστό τρόπο λειτουργίας των μυών και των νεύρων σας.

νεφρά

Δύσπνοια

Όταν έχετε νεφρική νόσο, τα όργανά σας δεν παράγουν αρκετή ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη.

Οι ορμόνες αυτές δίνουν σήμα στο σώμα να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Χωρίς αυτά, μπορεί να πάθετε αναιμία και να αισθανθείτε δύσπνοια.

«Ομιχλώδες» κεφάλι

Όταν τα νεφρά δεν αποβάλλουν όλα τα άχρηστα συστατικά από τον οργανισμό, οι τοξίνες μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλό σας.

Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη και προβλήματα με τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Ακόμη, μπορεί  να σας κάνει να μπερδευτείτε τόσο πολύ που να έχετε πρόβλημα με απλές εργασίες.

Μειωμένη όρεξη

Η νεφρική νόσος δύναται να προκαλέσει ναυτία ή έμετο και να δημιουργήσει ενόχληση στο στομάχι σας. Αυτό μερικές φορές οδηγεί σε μη επιθυμητή απώλεια βάρους.

Δυσάρεστη Αναπνοή

Όταν τα νεφρά σας δεν μπορούν να φιλτράρουν τα άχρηστα συστατικά από τον οργανισμό, μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση που ονομάζεται ουραιμία και να κάνει το στόμα σας να μυρίζει.

Επίσης, οι τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματός σας μπορούν να δώσουν στις τροφές μεταλλική ή άτονη γεύση.

Αφρώδη, καφέ ή  ούρα με αίμα

Η αφρώδης ούρηση τις περισσότερες φορές είναι σημάδι υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης που ονομάζεται αλβουμίνη. Εξαιτίας της τα ούρα σας μπορεί να γίνονται καφέ.

Η μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να αφήσει το αίμα να πάει στην ουροδόχο κύστη σας. Γι΄ αυτό και το χρώμα των ούρων γίνεται καφέ ή κόκκινο.

Με πληροφορίες από: Webmd.com