Νέες οδηγίες για τα άτομα με αλλεργία: «Να έχετε μαζί σας δύο ενέσεις αδρεναλίνης»

  • Ρούλα Τσουλέα
αναφυλαξία
Οι νέες συστάσεις του βρετανικού οργανισμού φαρμάκων. Τι να κάνουν οι ασθενείς σε περίπτωση αναφυλαξίας.

Νέες οδηγίες προς τους πάσχοντες από σοβαρές αλλεργίες για το τι πρέπει να κάνουν εάν εκδηλώσουν αναφυλαξία, εξέδωσε ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων. Οι οδηγίες έχουν την μορφή ενός οδηγού «βήμα-βήμα» και συμπεριλαμβάνουν λεπτομέρειες για τη στάση του σώματος των ασθενών.

Όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων & Προϊόντων Φροντίδας της Υγείας (MHRA), οι διακομιδές ασθενών με αναφυλαξία στα νοσοκομεία της Αγγλίας σχεδόν διπλασιάσθηκαν την τελευταία 20ετία. Την περίοδο 2021-2022 ξεπέρασαν τις 26.000, ενώ την περίοδο 2001-2002 ήταν 13.440.

Η MHRA τονίζει ότι η αναφυλαξία μπορεί να αποβεί μοιραία. Μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά, σε αλλεργικά άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και μετά την έκθεση σε ουσίες οι οποίες έως πρότινος ήταν ασφαλείς.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν σε αντίδραση στην αναφυλαξία, μπορεί να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, προειδοποιεί.

Η MHRA δημιούργησε ένα ενημερωτικό γράφημα (infographic) και ένα βίντεο που παραθέτουν αναλυτικά τις νέες οδηγίες. Τις δημοσίευσε επίσης στην ιστοσελίδα της. Να ποιες είναι:

Βήμα 1ο: Να κάνετε αμέσως την ένεση αδρεναλίνης

  • Αν έχετε συμπτώματα που προκαλεί η αναφυλαξία, να χρησιμοποιήσετε αμέσως την ένεση αδρεναλίνης (λέγεται και επινεφρίνη).
  • Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πρήξιμο στο λαιμό ή στη γλώσσα, συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, κόπωση και πνευματική σύγχυση.
  • Σε περίπτωση αμφιβολίας, να κάνετε την ένεση.

αναφυλαξία

Βήμα 2ο: Φωνάξτε ασθενοφόρο

  • Ενημερώστε ότι έχετε πάθει αναφυλαξία, τονίζοντας την λέξη.

Βήμα 3ο: Ξαπλώστε σε μία επίπεδη επιφάνεια, αν δεν το έχετε κάνει ήδη

  • Ξαπλώστε στο πάτωμα και σηκώστε πιο ψηλά τα πόδια σας. Αν είστε έγκυος, ξαπλώστε στην αριστερή πλευρά με λίγο λυγισμένα γόνατα. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και στα ζωτικά σας όργανα.
  • Μείνετε ξαπλωμένοι, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλύτερα.

αναφυλαξία

Βήμα 4ο: Να κάνετε δεύτερη ένεση αδρεναλίνης, αν δεν δείτε βελτίωση σε 5 λεπτά

  • Να έχετε πάντοτε μαζί σας δύο ενέσεις αδρεναλίνης
  • Να ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης των ενέσεων. Μιλήστε με τον γιατρό σας, αν χρειάζονται αντικατάσταση

Η MHRA τονίζει ότι με την καλή ενημέρωση, οι ασθενείς με αλλεργίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν την αναφυλαξία και με λίγες σοβαρές παρενέργειες.

«Οι ενέσεις αδρεναλίνης είναι ένα σημαντικό και δυνητικά σωτήριο προϊόν υγείας, που δίνει στους ασθενείς με αναφυλαξία πολύτιμο χρόνο έως ότου έρθει το ασθενοφόρο», δήλωσε ο κ. Julian Beach αναπληρωτής διευθυντής Πληθυσμιακής Υγείας της MHRA. «Έχει ζωτική σημασία να γνωρίζουμε όλοι τη χρήση των ενέσεων αδρεναλίνης και τι να κάνουμε σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους να δουν και να διαβάσουν προσεκτικά τις νέες οδηγίες, ώστε να είναι προετοιμασμένοι».

Φωτογραφία: iStock