Νέες έρευνες: «Καταστροφική» υπήρξε η πανδημία για τη ζωή εφήβων, νεαρών ενηλίκων

  • Ρούλα Τσουλέα
πανδημία
Μελέτες σε χιλιάδες νέους αποκαλύπτουν συνεχιζόμενα προβλήματα στην εκπαίδευση και την ψυχική υγεία τους

Η πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός είχε «καταστροφικές» συνέπειες στη ζωή και την ευεξία των νέων ανθρώπων, σύμφωνα με δύο νέες βρετανικές μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι, λόγω αυτών των συνεπειών, η ευτυχία και η αυτοπεποίθησή τους έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Και οι δύο μελέτες αποκαλύπτουν ότι η πανδημία έχει επηρεάσει εφήβους και νεαρούς ενήλικες με ετερόκλητους τρόπους. Αφ’ ενός αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ψυχική και την σωματική υγεία τους. Αφ’ ετέρου έχουν βιώσει εκτεταμένα κενά στην εκπαίδευσή τους, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύφθηκαν. Τα κενά αυτά «αναμφίβολα» θα επηρεάσουν το μέλλον τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Πολλοί νομίζουν ότι η πανδημία τελείωσε. Οι επιπτώσεις της όμως συνεχίζονται, ιδίως στους νέους από λιγότερο προνομιούχο περιβάλλον», δήλωσε στον Guardian ο σερ Peter Lampl, ιδρυτής και πρόεδρος του οργανισμού Sutton Trust. Ο οργανισμός διεξήγαγε τις μία από τις δύο μελέτες σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου.

Τα ευρήματα

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 13.000 νέοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ηλικία 15-16 ετών το 2021. Οι απαντήσεις τους αποκάλυψαν τα εξής:

  • Το 80% πιστεύουν ότι η ακαδημαϊκή πρόοδός τους μειώθηκε λόγω της πανδημίας, με τους μισούς να δηλώνουν πως νιώθουν ότι έχει μειωθεί το κίνητρό τους για να σπουδάσουν
  • Οι μαθητές των δημόσιων σχολείων είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αισθάνονται ότι έμειναν πίσω στα μαθήματα σε σύγκριση με τους μαθητές των ιδιωτικών
  • Σχεδόν οι μισοί νέοι (το 45%) δεν πιστεύουν ότι κάλυψαν τα κενά στην μάθησή τους που δημιούργησε η πανδημία
  • Σχεδόν τα δύο τρίτα (το 64%) είπαν ότι η πανδημία άλλαξε τα σχέδια που είχαν για τις σπουδές τους
  • Οι τρεις στους πέντε (το 60%) είπαν ότι η πανδημία άλλαξε τα σχέδια που είχαν για το μελλοντικό τους επάγγελμα

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι έχουν αυξηθεί και τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων. Στην πραγματικότητα, το 44% των εφήβων ηλικίας 16 και 17 ετών ανέφεραν υψηλά επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2017.

Η δεύτερη μελέτη

Ανάλογα ευρήματα είχε και η δεύτερη μελέτη, την οποία εκπόνησε ο οργανισμός The Prince’s Trust. Σε αυτήν συμμετείχαν 2.025 νέοι, ηλικίας 16 έως 25 ετών.

Σχεδόν οι μισοί νέοι δήλωσαν πως ανησυχούν ότι έχουν απομείνει με μόνιμα κενά στις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Μάλιστα πιστεύουν ότι τα κενά αυτά θα τους εμποδίσουν να βρουν καλή δουλειά στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, το σχεδόν 50% είπαν πως νιώθουν απελπισία για το μέλλον τους. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγράψει ο οργανισμός στη διάρκεια των 14 ετών που πραγματοποιεί την ίδια έρευνα. Και αυτό είναι σοβαρό, δεδομένου ότι η ετήσια έρευνα NatWest άρχισε την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Η πανδημία εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα σχέδια, την αυτοπεποίθηση και τις ελπίδες των νέων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Prince’s Trust κ. Jonathan Townsend. «Η σοβαρή διαταραχή της εκπαίδευσης στη διάρκειά της, τους έχει κάνει να αμφιβάλλουν για τις δεξιότητές τους. Τους έχει κάνει να αμφιβάλλουν για τον εαυτό και για το μέλλον τους».

Όπως εξ άλλου έδειξε και η πρώτη μελέτη, έτσι και αυτή αποκάλυψε πως πολλοί νέοι άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό ή ακαδημαϊκό αντικείμενο λόγω της πανδημίας. Μάλιστα περισσότερο από το 15% των νέων είπαν ότι θα σταματήσουν πρόωρα τις σπουδές τους για να αρχίσουν να εργάζονται. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 25% στους νέους από μη προνομιούχο περιβάλλον.

Φωτογραφία: iStock