Νέες ανακαλύψεις για την παιδική παχυσαρκία

  • Iatropedia
Φως στα μυστικά της παιδικής παχυσαρκίας, ρίχνει η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, έρευνα που έχουν κάνει επιστήμονες πάνω στο θέμα. Οι διαπιστώσεις τους, θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να κατανοήσουμε τα μυστικά της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, θα κατανοήσουμε γιατί αρκετά παιδιά έχουν γενετική προδιάθεση για πάχος, και θα τα καταπολεμήσουμε. Το πιο σπουδαίο που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι 2 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της κοινής παχυσαρκίας στα παιδιά.

Στην έρευνα που έγινε από επιστήμονες του Κέντρου Εφαρμοσμένης Γενετικής του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, και του βρετανικού Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger, συμμετείχε και ο Έλληνας ερευνητής Πάνος Δελούκας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συλλογή δειγμάτων DNA από παχύσαρκα παιδιά απ’ όλο τον κόσμο. Η έρευνα συνδυάστηκε με συγκριτική επαναξιολόγηση (μετα-ανάλυση) 14 προηγούμενων ερευνών που αφορούσαν περίπου 5.500 παιδιά ευρωπαϊκής καταγωγής. Τελικά, οι επιστήμονες βρήκαν δύο μεταλλάξεις γονιδίων, μία στο γονίδιο OLFM4 (στο χρωμόσωμα 13) και μία στο γονίδιο HOXB5 (στο χρωμόσωμα 17), καθώς και ενδείξεις για άλλες δύο γενετικές ποικιλομορφίες, που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία. Κανένα από αυτά τα γονίδια δεν είχε συσχετισθεί με την παχυσαρκία στα παιδία μέχρι σήμερα. Άγνωστος, προς το παρόν, παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός και ο τρόπος που τα εν λόγω γονίδια αυξάνουν την ροπή προς παχυσαρκία, αλλά εκτιμάται ότι η δράση τους σχετίζεται με τη λειτουργία του εντέρου στα παιδιά

Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα υγείας των σύγχρονων κοινωνιών, τόσο στους ενήλικους όσο και στα παιδιά. Οι παχύσαρκοι, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας και έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Το ανθυγιεινό φαγητό και η καθιστική ζωή ευνοούν την εμφάνιση της παχυσαρκίας, ιδίως όταν συνυπάρχουν παράγοντες γενετικής προδιάθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

γονείς προσοχή παχύσαρκο παιδί, σημαίνει παχύσαρκος ενήλικας

μεσογειακή διατροφή και ποιότητα ζωής του παιδιού