Νεαρός άνδρας νόμιζε ότι θα πεθάνει όταν έπινε παγωμένο νερό – Τι πάθαινε

  • Ρούλα Τσουλέα
παγωμένο νερό
Σε διάστημα 15 ετών, ο 33χρονος σήμερα άνδρας μεταφέρθηκε 20 φορές στο νοσοκομείο με λιποθυμικά επεισόδια.

Ενημερωτική εκστρατεία για ένα πολύ συχνό πρόβλημα που μερικές φορές έχει ασυνήθιστες αιτίες άρχισε ένας νεαρός άνδρας από το Χιούστον, ο οποίος ένιωθε ότι θα πεθάνει κάθε φορά που έπινε παγωμένο νερό.

Η πάθησή του και ο ασυνήθιστος παράγοντας που την πυροδοτούσε τον έστειλαν στο νοσοκομείο περισσότερες από 20 φορές σε διάστημα 15 ετών, πριν καταλάβουν οι γιατροί ότι χρειαζόταν επεμβατική θεραπεία στην καρδιά.

Όπως δήλωσε στο ABC ο 33χρονος Franklin Aribeana, ήταν μόλις 18 ετών όταν ξαφνικά λιποθύμησε για πρώτη φορά. «Έπινα παγωμένο νερό και ξαφνικά ένιωσα έναν πρωτόγνωρο κτύπο στο στήθος μου», είπε. «Δεν το είχα ξανανιώσει ποτέ κατά το παρελθόν. Είναι μια μέρα που δεν θα ξεχάσω όσο ζω».

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν τι είχε. Ακολουθήσουν πολλά χρόνια ανάλογων περιστατικών, φαρμάκων και εικασιών για τις πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων του.

Την τελευταία φορά που το έπαθε βρισκόταν στο γυμναστήριο. Σε ένα διάλειμμα από την προπόνησή του, ήπιε μια γουλιά παγωμένο νερό από το μπουκάλι του. Αμέσως ένιωσε έναν διπλό δυνατό κτύπο στην καρδιά του.

Αυτή τη φορά οι γιατροί κάτι υποψιάστηκαν. Υπέβαλλαν όλη την οικογένεια σε γενετικές εξετάσεις που έδειξαν ότι ο Aribeana, η αδελφή και ο πατέρας του έφεραν μία μετάλλαξη που προκαλεί κολπική μαρμαρυγή.

Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή υπερκοιλιακή αρρυθμία, αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ). ΗΥ συχνότητά της αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία, επομένως οι περισσότεροι πάσχοντες είναι ηλικιωμένοι.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι μόνιμη, παροξυσμική ή εμμένουσα. Η παροξυσμική διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα και αποκαθίσταται μόνη της. Ο  Aribeana εκδήλωνε την παροξυσμική μορφή όταν το παγωμένο νερό ερχόταν σε επαφή με το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Το νεύρο αυτό αρχίζει από τον εγκέφαλο, διέρχεται από το πίσω μέρος του λαιμού και φθάνει στον θώρακα. Σχετίζεται με τον ακούσιο έλεγχο της καρδιάς, των πνευμόνων και του πεπτικού σωλήνα.

Όπως εξήγησε ο γιατρός του 33χρονου, ο Dr. Khashayar Hematpour, επίκουρος καθηγητής Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, το παγωμένο νερό είναι σπάνιος εκλυτικός παράγοντας κολπικής μαρμαρυγής. Συνέβαλλε, όμως, στην εκδήλωση της στον Aribeana σε απρόσμενα νεαρή ηλικία.

Αδιόρατα συμπτώματα

«Να δίνετε σημασία στα συμπτώματά σας», συνιστά ο Dr. Hematpour. «Η κολπική μαρμαρυγή δεν προκαλεί πάντοτε έναν δυνατό κτύπο στην καρδιά. Μπορεί να έχει πιο αδιόρατα συμπτώματα. Είναι πιο πιθανό λ.χ. να νιώθουν οι πάσχοντες λίγο πιο κουρασμένοι από το σύνηθες, με λίγη δύσπνοια και κάποιο πόνο στο στήθος».

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως οδηγούν στη διάγνωση πολύ αργότερα στη ζωή. Ο Aribeana όμως παρουσίαζε επαναλαμβανόμενα επεισόδια παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής. Έτσι, χρειάσθηκε να υποβληθεί σε κατάλυση (ablation), με την οποία απομονώνονται οι αρρυθμιογόνες περιοχές της καρδιάς του.

Έκτοτε, το παγωμένο νερό δεν του προκαλεί συμπτώματα και δεν χρειάσθηκε άλλη νοσηλεία στο νοσοκομείο. Πρέπει όμως καθημερινά να παίρνει φάρμακα.

Το μήνυμά του προς όλους είναι απλό: «Να ακούτε το σώμα σας. Αν νιώσετε το παραμικρό, μη φοβηθείτε να το πείτε στους γονείς ή τον/την σύντροφό σας. Μην φοβηθείτε να το πείτε και στον γιατρό σας. Και να πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα, όταν νιώθετε πως σας συμβαίνει κάτι σοβαρό», συνιστά.

Φωτογραφία: iStock