Νέα θεραπεία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε διαβητικούς και μη ασθενείς

  • Γιάννα Σουλάκη
δαπαγλιφλοζίνη
Ενθαρρυντικά νέα για τους διαβητικούς ασθενείς στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Παρίσι σχετικά με τη θεραπεία με δαπαγλιφλοζίνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε βρετανική εταιρεία, η δαπαγλιφλοζίνη 10mg εγκεκριμένη θεραπεία για τους ενήλικους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 μειώνει κατά 26% τις πιθανότητες καρδιαγγειακού θανάτου και περιορίζει την επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ανεξαρτήτως εάν oι ασθενείς  νοσούν από διαβήτη τύπου 2, ή όχι.

Η μελέτη DAPA-HF είναι η πρώτη δοκιμή εκβάσεων με αναστολέα SGLT2 που μελετά τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, σε ασθενείς με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, με και χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη 2. Η δαπαγλιφλοζίνη 10mg είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη 2 σε ενήλικες ασθενείς.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Παρίσι συγκεκριμένα έδειξαν ότι:

  • Η δαπαγλιφλοζίνη 10mg μείωσε το σύνθετο καταληκτικό σημείο καρδιαγγειακού θανάτου ή επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας κατά 26% (p<0,0001) και κατέδειξε μείωση σε κάθε ένα από τα επιμέρους συστατικά του σύνθετου καταληκτικού σημείου.

Επίσης τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν:

  • σημαντική βελτίωση στις αναφερόμενες εκβάσεις από τους ασθενείς που μετρήθηκαν, βάσει της βαθμολογίας συνολικών συμπτωμάτων του ερωτηματολογίου Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire (KCCQ), καθώς και ονομαστικά σημαντική μείωση της θνησιμότητας από οποιαδήποτε αίτια κατά 17% (7,9 έναντι 9,5 ασθενών με συμβάν ανά 100 έτη ασθενών) υπέρ της δαπαγλιφλοζίνης.
  • Το προφίλ ασφάλειας της δαπαγλιφλοζίνης (στη δοκιμή DAPA-HF) υπήρξε συνεπές με το καλώς καθιερωμένο προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου.
  • Το ποσοστό των ασθενών με μείωση όγκου πλάσματος (7,5% έναντι 6,8%) και νεφρικές ανεπιθύμητες ενέργειες (6,5% έναντι 7,2%), που προκαλούν συνήθως ανησυχία κατά τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, ήταν συγκρίσιμη με αυτήν του εικονικού φαρμάκου.
  • Μείζονα υπογλυκαιμικά συμβάντα (0,2% έναντι 0,2%) ήταν σπάνια και στις δύο ομάδες θεραπείας.