Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της κήλης

  • Iatropedia
Περίπου 600.000 χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης κηλών γίνονται ετησίως. Πολλές από αυτές γίνονται με την παραδοσιακή «ανοικτή» μέθοδο, ενώ ένα μεγάλο μερος ασθενών παγκομίως, ακολουθεί τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση.

Η Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση της Κήλης είναι μία πρόσφατη τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται για να διορθωθούν ελείμματα στο κοιλιακό τοίχωμα (μυς) χρησιμοποιώντας μικρές τομές, τηλεσκόπιο και πλέγμα. Η μέθοδος αυτή προσφέρει γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία και στις κανονικές δραστηριότητες και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου.

Τι είναι η Κήλη ;

Οταν εμφανίζεται η κήλη, σημαίνει ότι τα εσωτερικά στρώματα των κοιλιακών μυών αδυνατίζουν, δημιουργώντας εξόγκωμα το οποίο προέρχεται από την προβολή εσωτερικού σπλάχνου.

Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μία σαμπρέλα σπρώχνει μέσα από ένα κατεστραμμένο λάστιχο (ρόδα αυτοκινήτου) έτσι και η εσωτερική επένδυση της κοιλιάς σπρώχνει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος δημιουργώντας ένα μικρό μπαλόνι – σαν σάκο. Αυτό μπορεί να επιτρέψει μία στροφή του εντέρου ή του κοιλιακού ιστού να σπρώξει μέσα στον σάκο.

Η κήλη μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο ή άλλα ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να απαιτούν επείγουσα επέμβαση. Και οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κήλη., ενώ μπορεί κάποιος να γεννηθεί με κήλη (εκ γενετής) ή να την αναπτύξει με τον καιρό. Το πρόβλημα της κήλης δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου ούτε μπορεί να φύγει (να θεραπευθεί) από μόνο του.

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν πάσχετε από κήλη ;

Οι συνήθεις περιοχές, στις οποίες εμφανίζονται κήλες είναι στους βουβώνες (βουβωνοκήλη), στον ομφαλό (ομφαλοκήλη) και στην περιοχή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη). Συνήθως είναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος μία κήλη. Μπορεί να παρουσιασθεί κάποιο εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο όταν σηκώνετε βαρειά αντικείμενα, όταν βήχετε ή κάποιο τράβηγμα κατά την ούρηση ή την αφόδευση ή όταν στέκεστε όρθιοι ή κάθεστε για πολλή ώρα. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και άμεσος ή κάπως υπόκωφος, ο οποίος χειροτερεύει προς το τέλος της ημέρας. Εντονος, συνεχής πόνος, ερύθημα και ευαισθησία είναι σημάδια ότι η κήλη μπορεί να έχει παγιδευθεί ή περισφιχθεί. Αυτά τα συμπτώματα είναι αιτία για να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Κήλη – ποιές επιλογές θεραπείας υπάρχουν;

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για κάποιον που πάσχει από κήλη.

– Η συντηρητική αγωγή με χρήση κηλεπιδέσμου σπανίως συνιστάται διότι συνήθως δεν είναι αποτελεσματική.

– Οι περισσότερες κήλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, σήμερα, γίνονται με δύο μεθόδους.

– Η πρώτη είναι η κλασσική μέθοδος, η οποία γίνεται με εξωτερική τομή στον βουβώνα ή σε όποια άλλη περιοχή είναι η κήλη. Η τομή επεκτείνεται από το δέρμα, στο υποδόριο λίπος και επιτρέπει στον χειρουργό να φθάσει στο επίπεδο της βλάβης. Ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος για να αποκαταστήσει την βλάβη (το άνοιγμα). Η μέθοδος αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία αλλά μπορεί να γίνει επίσης, με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία.

– Η δεύτερη μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης.

Σ’αυτή την μέθοδο, ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο) συνδεδεμένο με μία ειδική κάμερα εισάγεται μέσω ενός σωλήνος, επιτρέποντας στον χειρουργό να βλέπει την κήλη και τον περιβάλλοντα ιστό σε μία οθόνη τηλεοράσεως. Κάποιοι άλλοι σωλήνες εισάγονται στην κοιλιακή χώρα, επιτρέποντας στον χειρουργό να δουλέψει εσωτερικά. Η κήλη αποκαθίσταται από την πίσω πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος. Ενα τμήμα χειρουργικού πλέγματος εφαρμόζεται πάνω στην βλάβη της κήλης και σταθεροποιείται στην θέση του με μικρά χειρουργικά ράμματα ή συνηθέστερα clips (αποτελούμενα από τιτάνιο ή απορροφούμενο υλικό). Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία ή ενίοτε με περιοχική ή επισκληρίδιο.

Η Μέθοδος TEP

Η μέθοδος TEP (Total Extraperitoneal ..Hernia Repair), είναι η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη λαπαροσκοπική πρόσβαση για επιδιόρθωση των κηλών της βουβωνικής περιοχής. Αποτελεί πολύ εξειδικευμένη μεθοδο, που ο χειρουργός εισάγει το λαπαροσκόπιο στον χώρο της κήλης μπροστά απο το περιτόναιο που καλύπτει τά σπλάχνα, και κατω απο το μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς. Με τον τρόπο αυτό η επέμβαση γίνεται πλήρως εκτός κοιλίας, χωρίς επαφή με τα σπλάχνα , ακριβώς στον χώρο που δημιουργούνται οι κήλες. Η τεχνική αυτή επιτρέπει στον ασθενή να αναρρώσει πιό γρήγορα και να έχει μικρότερη μετεγχειρητική ταλαιπωρία.

Η Διαδικασία της επέμβασης και η μετεγχειρητική πορεία.

Η διαδικασία της επέμβασης είναι απλή. Απαιτείται ενας σωστός και πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος, ενώ η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει ανα περίπτωση από μισή έως μιάμιση ώρα, η δε νοσηλεία είναι λιγότερη από 24ωρο. Η μετεγχειρητική πορεία είναι ομαλή. Ο ασθενής κινητοποιείται και σιτίζεται εντός ολίγων ωρών, μπορεί να μεταβεί στην οικία του και, το πιθανότερο είναι να μπορέσει να επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανέβασμα σκάλας, άρση βάρους, εργασία κλπ) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος όπως συνηθίζω να λέω, έχει ένα σοβαρό ''πρόβλημα'':

Ο ασθενής είναι τόσο καλά που εύκολα μπορεί να παρασυρθεί σε «ατασθαλίες»!!!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΠΑΛΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Διευθυντής χειρουργικού τμήματος κλινικής ''Λευκός Σταυρός Αθηνών''

www.sambalis.gr

e mail: sambalis@sambalis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κήλη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη χολολιθίαση στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

νέα ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροίδων με υπερήχους

ακόμη και κίνδυνος τύφλωσης από τους φακούς επαφής

SOS 5 ερωτήσεις πριν από την εγχείρηση πέους