Νέα μέθοδος μαγνητικής τομογραφίας ανιχνεύει εγκεφαλικές αλλοιώσεις σε ασθενείς με long COVID

  • Iatropedia newsroom
COVID
Οι άνθρωποι που έχουν long COVID, εμφανίζουν αλλαγές σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου τους, οι οποίες δεν εντοπίζονται σε άτομα που έχουν αναρρώσει πλήρως από την νόσο.

Αυτό αναφέρεται σε μελέτη που χρησιμοποίησε για τη διάγνωση ένα νέο είδος μαγνητικής τομογραφίας.

Η απεικόνιση μικροδομής διάχυσης (DMI) εξετάζει την κίνηση των μορίων του νερού στους ιστούς και μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου που δεν ανιχνεύονται από την παραδοσιακή μαγνητική τομογραφία.

Οι ερευνητές εξέτασαν σαρώσεις εγκεφάλου 89 ασθενών με long COVID-19, 38 ασθενών που είχαν COVID-19 αλλά δεν ανέφεραν υποκειμενικά μακροπρόθεσμα συμπτώματα και 46 υγιών ασθενών ελέγχου που δεν ανέφεραν ιστορικό COVID-19.

Οι σαρώσεις DMI δεν έδειξαν απώλεια στον όγκο του εγκεφάλου, αλλά έδειξαν ένα συγκεκριμένο μοτίβο μικροδομικών αλλαγών σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και αυτό το μοτίβο διέφερε μεταξύ εκείνων που είχαν long COVID και εκείνων που δεν είχαν.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει ασθενείς με μακρά COVID-19 τόσο με μια ομάδα χωρίς ιστορικό COVID-19 όσο και με μια ομάδα που πέρασε από λοίμωξη από COVID-19 αλλά είναι υποκειμενικά χωρίς βλάβη», ανέφερε ο Dr. Alexander Rau, M.D. από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Freiburg στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Ποια τα συμπτώματα Long COVID

Τα άτομα που νοσούν από COVID μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα για μήνες ή χρόνια μετά.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς, εγκεφαλική «ομίχλη», απώλεια όσφρησης και γεύσης, δυσκολία συγκέντρωσης και δύσπνοια.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να προσδιορίσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι παθαίνουν long COVID και άλλοι όχι.

Η μελέτη βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ των μικροδομικών αλλαγών του εγκεφάλου και των δικτύων του εγκεφάλου που συνδέονται με την εξασθενημένη γνωστική λειτουργία, την αίσθηση της όσφρησης και την κόπωση.

«Η έκφραση των συμπτωμάτων μετά την COVID-19 συσχετίστηκε με συγκεκριμένα προσβεβλημένα εγκεφαλικά δίκτυα, υποδηλώνοντας μια παθοφυσιολογική βάση αυτού του συνδρόμου», είπε ο Dr. Rau.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Radiological Society of North America (RSNA).

Φωτογραφία: istock