Νέα έρευνα συσχετίζει το σκάλισμα της μύτης με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τι μπορεί να συμβαίνει

  • Ρούλα Τσουλέα
Αλτσχάιμερ
Απίστευτο εύρημα έρευνας στο εργαστήριο. Πως ένα επικίνδυνο βακτήριο βρίσκει τον δρόμο προς τον εγκέφαλο, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που εκ φύσεως θα έβρισκε στον δρόμο του.

Το σκάλισμα της μύτης δεν είναι μόνο αντιαισθητικό (για να το θέσουμε κομψά), αλλά μπορεί να υπονομεύει την υγεία με έναν τρόπο που δύσκολα θα σκεφτόταν κανείς. Μπορεί μακροπρόθεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο για να εκδηλώσει κανείς νόσο Αλτσχάιμερ και άνοια!

Αιτία γι’ αυτό είναι η εισβολή βακτηρίων στον εγκέφαλο, από τις εκδορές που προκαλούνται στον βλεννογόνο της μύτης με το σκάλισμα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Scientific Reports και βασίζονται σε έρευνα στο εργαστήριο.

Η έρευνα έδειξε ότι τα βακτήρια μπορούν να φθάσουν στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού νεύρου της μύτης. Όταν φθάσουν στον εγκέφαλο, προκαλούν αλλοιώσεις που αποτελούν την χαρακτηριστική ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα έγινε σε ποντίκια, τα οποία εκτέθηκαν στο βακτήριο χλαμύδια (ή χλαμυδόφιλος) της πνευμονίας (Chlamydia pneumonia). Πρόκειται για ένα είδος βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το βακτήριο χρησιμοποιεί το νεύρο που εκτείνεται μεταξύ της ρινικής κοιλότητας και του εγκεφάλου, για να εισβάλλει στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μόλις συμβεί αυτό, όμως, τα κύτταρα του εγκεφάλου αντιδρούν συσσωρεύοντας μία πρωτεΐνη που λέγεται β-αμυλοειδές. Η συσσώρευσή της αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Παράκαμψη» για τον εγκέφαλο

«Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να εισβάλλει κατ’ αυτό τον τρόπο στον εγκέφαλο. Είναι επίσης η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι ενεργοποιεί παθολογίες, προσομοιάζουσες με τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. James St John, καθηγητής στη Σχολή Περιβάλλοντος & Επιστήμης-Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου Griffith, στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας.

«Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν σε ζωικό μοντέλο, αλλά τα στοιχεία πιθανώς είναι εξίσου ανησυχητικά για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Το οσφρητικό νεύρο της μύτης είναι άμεσα εκτεθειμένο στον αέρα, εξηγεί. Έτσι, προσφέρει μία «οδό» προς τον εγκέφαλο, η οποία παρακάμπτει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένα κυτταρικό δίκτυο, που παρεμποδίζει την είσοδο ουσιών και μορίων στον εγκέφαλο. Τα μικρόβια ως φαίνεται τον παρακάμπτουν χρησιμοποιώντας το οσφρητικό νεύρο.

Τι να κάνετε

Οι ερευνητές προετοιμάζουν ήδη το επόμενο στάδιο της έρευνάς τους, με στόχο να αποδείξουν ότι το ίδιο μονοπάτι υπάρχει και στους ανθρώπους.

Έως ότου συμβεί αυτό, καλό είναι να λάβετε ορισμένα μέτρα, εάν θέλετε να αποφύγετε μία δυνητική αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, συνιστά ο Dr. St John. «Το σκάλισμα της μύτης και η αφαίρεση τριχών από τη μύτη δεν είναι καλές ιδέες», τονίζει.

«Για κανένα λόγο δεν θέλετε να προκαλέσετε βλάβες στο εσωτερικό τοίχωμα της μύτης σας. Δυστυχώς το σκάλισμα και η αφαίρεση τριχών με τσιμπιδάκι έχουν αυτήν ακριβώς τη συνέπεια. Εάν τραυματιστεί ο βλεννογόνος, ενδέχεται να αυξηθούν τα βακτήρια που θα κατευθυνθούν προς τον εγκέφαλό σας».

Τα νέα ευρήματα μπορεί επίσης να εξηγούν γιατί η απώλεια της όσφρησης είναι μία από τις πρώιμες ενδείξεις της νόσου Αλτσχάιμερ, προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock