Νέα έρευνα: Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας

  • Iatropedia
Τα οφέλη του θηλασμού ενισχύονται ακόμα περισσότερο μέσα από μια νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics, όπου αποδεικνύεται άμεση σχέση ανάμεσα στον θηλασμό και στον μειωμένο κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας.

Η λευχαιμία είναι ένας καρκίνος του μυελού των οστών που εμποδίζει το φυσικό σχηματισμό των κυττάρων του αίματος. Παρά το γεγονός ότι ο είναι πιο συχνός καρκίνος της παιδικής ηλικίας (και ευθύνεται για περίπου το 30% όλων των καρκίνων στην παιδική ηλικία) λίγα είναι γνωστά για την αιτία της λευχαιμίας σε αυτή την ηλικία.

Γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την λευχαιμία περιλαμβάνουν το σύνδρομο Down και την έκθεση στον ιό Epstein-Barr ή την ιονίζουσα ακτινοβολία. Ωστόσο, η πλειοψηφία των παιδιών που διαγιγνώσκονται με λευχαιμία δεν παρουσιάζουν κάποιον από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.

Για τη νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Χάιφα, στο Ισραήλ, εξέτασαν στοιχεία από 18 επιμέρους μελέτες επάνω στις επιπτώσεις του θηλασμού ως προς τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι, με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία σε αυτές τις μελέτες, ο θηλασμός για 6 μήνες ή περισσότερο συνδέεται με 19% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν θηλάζουν καθόλου, ή που θηλάζουν για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει για οποιαδήποτε διάρκεια είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο για την παιδική λευχαιμία, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν θηλάσει καθόλου.

Πώς το μητρικό γάλα προστατεύει από την παιδική λευχαιμία

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι το μητρικό γάλα επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους, καθώς περιέχει ανάμικτα ανοσολογικά δραστικά συστατικά και αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς άμυνας. Οι μηχανισμοί αυτοί βελτιώνουν το εντερικό μικροβίωμα του παιδικού οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα τον εφοδιάζουν με πολύτιμα βλαστικά κύτταρα.

http://www.medicalnewstoday.com/