Νέα έρευνα: Κρυφή «επιδημία» άγχους, κατάθλιψης στους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

  • Ρούλα Τσουλέα
αυτοάνοσα νοσήματα
Ανησυχητικά ευρήματα από νέα, σημαντική μελέτη. Πολλοί φτάνουν στον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα βασανίζονται από  προβλήματα ψυχικής υγείας για τα οποία σπανίως συζητούν με τους γιατρούς τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Πολλοί εξ άλλου υποφέρουν από συμπτώματα όπως η έντονη κόπωση και η νοητική δυσλειτουργία, για τα οποία επίσης δεν συζητούν με τους γιατρούς τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα βασανίζονται σιωπηλά από την ασθένειά τους. Αυτό όμως είναι πολύ επικίνδυνο διότι σε αρκετές περιπτώσεις φθάνουν έως την μείζονα (σοβαρή) κατάθλιψη και τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καίημπριτζ και το King’s College του Λονδίνου (KCL). Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Rheumatology.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ζήτησαν από 1.853 πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα να αναφέρουν εάν έχουν ή είχαν εκδηλώσει μία σειρά από 30 νευρολογικά, νοητικά και ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές. Πήραν επίσης συνεντεύξεις από 289 ιατρούς, κυρίως ρευματολόγους, ψυχιάτρους και νευρολόγους. Τέλος, διεξήγαγαν 113 συνεντεύξεις ασθενών και των ιατρών τους.

Τα ευρήματα

Στις εκδηλώσεις που διερευνήθηκαν συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η κόπωση, οι παραισθήσεις, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη. Στα αυτοάνοσα νοσήματα από τα οποία έπασχαν οι συμμετέχοντες ασθενείς συμπεριλαμβάνονταν ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι απαντήσεις τους έδειξαν πως πάρα πολλοί υπέφεραν εξαιτίας της πάθησής τους. Ειδικότερα:

  • Το 55% των ασθενών είχαν κατάθλιψη
  • Το 57% είχαν κάποια αγχώδη διαταραχή
  • Το 89% είχαν περάσει περιόδους έντονης κόπωσης
  • Το 70% είχαν βιώσει νοητική δυσλειτουργία

Η συχνότητα αυτών των προβλημάτων ήταν πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι πίστευαν οι γιατροί που ερωτήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί υπολόγιζαν πως μείζονα κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό θα είχε το 15% των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα. Ωστόσο οι ασθενείς που την ανέφεραν ήταν υπερτριπλάσιοι: έφτασαν στο 47%!

Μάλιστα οι γιατροί συχνά εξέφραζαν έκπληξη και ανησυχία για τη συχνότητα και το εύρος των συμπτωμάτων που είχαν οι ασθενείς. Και αυτό, διότι περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες παραδέχτηκαν ότι δεν μιλούν στους γιατρούς για όσα νιώθουν.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η ζωή με ένα αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Ωστόσο το εύρος των ψυχικών εκδηλώσεων και ο αντίκτυπος που σκιαγραφεί η μελέτη μας, πραγματικά προκαλούν έκπληξη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Thomas Pollak, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης του KCL.

«Οι ιατροί που φροντίζουν ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα πρέπει συστηματικά να τους ρωτούν για την ψυχική κατάστασή τους. Και να τους ενθαρρύνουν να μιλούν ανοιχτά, χωρίς φόβο και χωρίς να τους κρίνουν. Κανένας ασθενής δεν πρέπει να υποφέρει σιωπηλά», πρόσθεσε..

Φωτογραφία: iStock