Νέα δεδομένα για τον καφέ στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να ξέρετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καφεΐνη
Η λίστα των πραγμάτων που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες είναι μεγάλη. Σε μια περίοδο της ζωής τους που η κούραση αυξάνεται σημαντικά, οι ειδικοί γιατροί συστήνουν να περιοριστεί η καφεΐνη.

Αλλά για τις μέλλουσες μητέρες, μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, έρχεται να προσφέρει λίγη ενθάρρυνση. Σύμφωνα με τους ερευνητές αν η καφεΐνη καταναλώνεται με μέτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρόκειται να επηρεάσει τη νοημοσύνη του παιδιού τους, όπως πολλοί πίστευαν μέχρι σήμερα.

Οι γιατροί συμβουλεύουν συνήθως τις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερο από 200 mg καφεΐνη ημερησίως, καθώς η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα. Ο οργανισμός των εγκύων γυναικών μπορεί φυσικά να διαχειριστεί μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης, αλλά ο μεταβολισμός του εμβρύου είναι ακόμα σε διαδικασία ωρίμανσης και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να μεταβολίσει πλήρως την καφεΐνη.

Επιπλέον, η καφεΐνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό της μητέρας, κάτι που δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι “συνήθεις ύποπτες” τροφές με αυξημένη περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι -εκτός από τον καφέ- το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά και μερικά απλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο που επίσης περιλαμβάνουν καφεΐνη.

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση της ουσίας παραξανθίνη στην έγκυο και το έμβρυο. Αυτή η ουσία είναι ο βασικός μεταβολικός παράγοντας της καφεΐνης. Οι ερευνητές ανέλυσαν το επίπεδο της παραξανθίνης σε δύο στάδια μιας εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με το επίπεδο νοημοσύνης (I.Q.) του παιδιού όταν αυτό έφτασε σε ηλικία 4 και 7 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν καθόλου αποδεικτικά στοιχεία για αρνητική συσχέτιση της κατανάλωσης καφεΐνης της μητέρας την περίοδο της εγκυμοσύνης με τη γνωστική λειτουργία ή τη συμπεριφορά του παιδιού σε ηλικία 4 ή 7 ετών. Αυτό ανακοίνωσε και ο δρ Klebanoff, επικεφαλής της έρευνας, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή η μελέτη είναι ένα από τις πρώτες που εστιάζουν στο πώς η έκθεση σε καφεΐνη στη μήτρα επηρεάζει το IQ και τη συμπεριφορά του παιδιού.