Νέα από τον FDA για τον μεταστατικό μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

  • Iatropedia
Η φαρμακευτική εταιρεία Takeda ΑΕ (TSE: 4502) ανακοίνωσε σήμερα ότι η μπριγκατινίμπη έλαβε έγκριση μέσω επιταχυμένων διαδικασιών από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για την θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με θετικό για κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+) μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) οι οποίοι έχουν εκδηλώσει εξέλιξη υπό κριζοτινίμπη ή εμφανίζουν δυσανεξία σε αυτό το φάρμακο.

Αυτή η ένδειξη αποδόθηκε με Ταχεία Έγκριση με βάση το ποσοστό ανταπόκρισης του όγκου και τη διάρκεια της ανταπόκρισης. Η συνέχιση της έγκρισης για αυτή την ένδειξη ενδέχεται να εξαρτηθεί από την επαλήθευση και περιγραφή του κλινικού οφέλους μέσω μιας επιβεβαιωτικής μελέτης. Η μπριγκατινίμπη, η οποία είχε προηγουμένως λάβει Χαρακτηρισμό Καινοτόμου Θεραπείας από τον FDA (Breakthrough Designation), είναι θεραπεία που λαμβάνεται μία φορά καθημερινά από το στόμα με ή χωρίς τροφή.

«Κατά τα τελευταία χρόνια, οι αναστολείς της ALK έχουν φέρει επανάσταση στις θεραπευτικές επιλογές για τα άτομα με προχωρημένο ALK+ μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Παρά ταύτα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για πρόσθετους αναστολείς της ALK όπως η μπριγκατινίμπη, οι οποίοι έχουν διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας και ενδέχεται να αντιμετωπίζουν τους μηχανισμούς κλινικής αντίστασης προς την κριζοτινίμπη, όπως η εξέλιξη του νοσήματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα», δήλωσε ο D. Ross Camidge, M.D., Ph.D., διευθυντής ογκολογίας θώρακα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Η μελέτη ALTA έδειξε ότι η μπριγκατινίμπη ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική μετά την κριζοτινίμπη στην πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν 180 mg μία φορά καθημερινά με επταήμερο εισαγωγικό σχήμα 90 mg μία φορά καθημερινά με επίτευξη συνολικής ανταπόκρισης και διάμεση διάρκεια της ανταπόκρισης μεγαλύτερη από ένα έτος. Σημαντικό είναι ότι αξιοσημείωτη ήταν επίσης η έκταση της δραστικότητας μεταξύ των ατόμων με εγκεφαλικές μεταστάσεις».

«Για τους ασθενείς με ALK+ μεταστατικό ΜΜΚΠ που έχουν εκδηλώσει εξέλιξη υπό κριζοτινίμπη ή εμφανίζουν δυσανεξία σε αυτό το φάρμακο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα της εξέλιξης της νόσου και τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις των εγκεφαλικών μεταστάσεων, η έγκριση της μπριγκατινίμπης προσφέρει μια νέα ελπίδα», δήλωσε η Bonnie Addario, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος Addario για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (ALCF).

«Η ταχεία ανάπτυξη της μπριγκατινίμπης οφείλεται στην αφοσίωση πολλών ερευνητών και κλινικών επιστημόνων που σχεδίασαν προσεκτικά και ανέπτυξαν αυτό το νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών του πληθυσμού των ασθενών με ALK+ ΜΜΚΠ που ήταν ακάλυπτες. Κυρίως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ασθενείς και τις οικογένειες που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες», δήλωσε ο Andy Plump, M.D., Ph.D., Επικεφαλής Ιατρικός και Επιστημονικός Σύμβουλος της Takeda.
«Η σημερινή έγκριση της μπριγκατινίμπης από τον FDA αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη θεραπεία των ασθενών με ALK+ μεταστατικό ΜΜΚΠ που έχουν εκδηλώσει εξέλιξη υπό κριζοτινίμπη ή εμφανίζουν δυσανεξία σε αυτό το φάρμακο», δήλωσε ο Christophe Bianchi, M.D., Πρόεδρος του Τμήματος Ογκολογίας της Takeda. «Η Takeda έχει δεσμευτεί για την συνέχιση της ανάπτυξης της μπριγκατινίμπης σε παγκόσμιο επίπεδο και για την προσφορά αυτής της σημαντικής θεραπείας σε περισσότερους ασθενείς που την έχουν ανάγκη».
Σχετικά με την μελέτη ALTA

Η έγκριση της μπριγκατινίμπης από τον FDA βασίστηκε κυρίως στα αποτελέσματα της βασικής μελέτης Φάσης 2 ALTA (ALK in Lung Cancer Trial of AP26113) της μπριγκατινίμπης σε ενήλικους ασθενείς. Αυτή η συνεχιζόμενη, δύο σκελών, ανοικτή, πολυκεντρική μελέτη περιέλαβε 222 ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ALK+ ΜΜΚΠ που είχαν εμφανίσει εξέλιξη υπό θεραπεία με κριζοτινίμπη. Οι ασθενείς έλαβαν μπριγκατινίμπη είτε σε δόση 90 mg μία φορά καθημερινά (n=112) είτε σε δόση 180 mg μία φορά καθημερινά μετά από επταήμερο εισαγωγικό σχήμα 90 mg μία φορά καθημερινά (n=110). Η κύρια μέτρηση έκβασης αποτελεσματικότητας ήταν το επιβεβαιωμένο ποσοστό συνολικής ανταπόκρισης (ORR) σύμφωνα με τα Κριτήρια Εκτίμησης Ανταπόκρισης Συμπαγών Όγκων (RECIST v1.1) όπως αυτό εκτιμάται από Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου (IRC). Οι επιπρόσθετες μετρήσεις έκβασης αποτελεσματικότητας περιλάμβαναν το εκτιμώμενο από τον ερευνητή ORR, την διάρκεια της ανταπόκρισης (DOR), το ενδοκρανιακό ORR και την ενδοκρανιακή DOR.

Tο συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα της μπριγκατινίμπης είναι 90 mg από το στόμα μία φορά καθημερινά για τις πρώτες 7 ημέρες. Αν τα 90 mg είναι ανεκτά στη διάρκεια των πρώτων 7 ημερών, η δόση αυξάνεται σε 180 mg από το στόμα μία φορά καθημερινά.

Με διάμεση παρακολούθηση 8 μηνών (εύρος 0.1 – 20.2), τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι από τους ασθενείς που έλαβαν το συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα (90→180 mg), ποσοστό 53% πέτυχε επιβεβαιωμένη συνολική ανταπόκριση (OR) σύμφωνα με την εκτίμηση της IRC και 54% σύμφωνα με την εκτίμηση του Ερευνητή. Με το συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα, η διάμεση διάρκεια της ανταπόκρισης ήταν 13,8 μήνες σύμφωνα με την εκτίμηση της IRC και 11,1 μήνες σύμφωνα με την εκτίμηση του Ερευνητή. Επιπλέον, με το συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα, ποσοστό 67% των ασθενών με μετρήσιμες εγκεφαλικές μεταστάσεις (n=18) πέτυχε επιβεβαιωμένη ενδοκρανιακή OR σύμφωνα με την εκτίμηση της IRC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν