Nα πάρω ή όχι αντιβίωση;

  • Iatropedia
Η αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά δεν αποτελεί ατομικό πρόβλημα του ασθενή, αλλά αφορά και τους οικείους, καθώς αποικίζονται από τον ίδιο μικροοργανισμό και έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν εξαιτίας αυτού.Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών και σε λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πότε επιβάλλεται να πάρετε αντιβίωση.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Για σχεδόν ένα αιώνα τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα όπλα στη φαρμακευτική φαρέτρα των ιατρών, καθώς προστατεύουν από επιβλαβής μικροοργανισμούς που προκαλούν νόσηση στον άνθρωπο.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες ορισμένα αντιβιοτικά έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους ενάντια σε ορισμένους τύπους βακτηρίων.

Στην πραγματικότητα, κάποια βακτήρια είναι πλέον ανίκητα με τα συγκεκριμένα φάρμακα. Ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά και ιδίως η κατάχρησή τους έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων ανθεκτικών μικροβίων.

Τι σημαίνει όμως ανθεκτικά μικρόβια ή αντοχή στα αντιβιοτικά;

Η αντοχή σημαίνει οτι ένα αντιβιοτικό έχει χάσει την ικανότητά του να σκοτώνει τα μικρόβια. Με άλλα λόγια, τα βακτήρια είναι «ανθεκτικά» και συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται παρά τα θεραπευτικά επίπεδα του αντιβιοτικού.

Όταν τα βακτήρια καθίστανται ανθεκτικά στη θεραπεία πρώτης γραμμής ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων, ιδίως σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, επιπλοκών και θνητότητας αυξάνεται.

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά κατά των βακτηριακών και ορισμένων μυκητιασικών και παρασιτικών λοιμώξεων, αλλά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΟΓΕΝΗ ΛΟΙΜΩΞΗ.

Λαμβάνοντας αντιβίωση όταν έχετε ιογενή λοίμωξη δε θα αισθανθείτε καλύτερα, δε θα αναρρώσετε πιο γρήγορα, αλλά αντίθετα αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροοργανισμών.

Αν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για αιτίες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, όπως το κρυολόγημα, οι περισσότερες περιπτώσεις πονόλαιμου και βήχα όχι μόνο δεν έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά για τα βακτήρια που προορίζονταν να θεραπεύσουν.

Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί όταν η λήψη των αντιβιοτικών γίνεται με διαφορετικό τρόπο απο αυτόν που προβλέπεται.

Για παράδειγμα, αν πάρετε αντιβίωση για λιγότερες ημέρες, αντί της πλήρους διάρκειας αγωγής που συνταγογράφησε ο γιατρός σας, το φάρμακο θα εξαλείψει κάποια, αλλά όχι όλα τα βακτήρια. Με τον τρόπο αυτό τα επιζώντα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά στο αντιβιοτικό και τα ανθεκτικά στελέχη μπορούν να μεταδοθούν και σε άλλους ανθρώπους.

Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να περιορίσει την αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών σε αυτά. Όσο γρηγορότερα κινητοποιηθούμε τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξέρετε να μετράτε σωστά την πίεση σας;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!