Μπορώ να παραγγείλω νέο γόνατο;

  • Iatropedia
Νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων ανοίγει η εξατομικευμένη θεραπεία .Η γενικότερη φιλοσοφία της σύγχρονης ιατρικής που πρεσβεύει ότι ένα "φάρμακο" δεν κάνει για όλους τους ασθενείς κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε πολλές χώρες του εξωτερικού αλά και στην Ελλάδα. Πρόσφατα δεκάδες ασθενείς που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα προχώρησαν στην αντικατάσταση γόνατος κατά παραγγελία.

Πλέον η τεχνολογία οδηγήθηκε στη διαδικασία της κατασκευής γονάτου «κατά παραγγελία», προθετικού δηλαδή υλικού που να αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Αυτό πραγματοποιείται με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς ο ασθενής υποβάλλεται σε ειδικού τύπου αξονική ή μαγνητική τομογραφία, τα αποτελέσματα των οποίων αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο εξωτερικό, σε πιστοποιημένο εργαστήριο.

Εκεί γίνεται ανασύνθεση των εικόνων και κατασκευάζονται τα υλικά στις μετρήσεις του ασθενούς!

Ταυτόχρονα η έλλειψη πόνου και η άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των ασθενών που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα και έκαναν χρήση του συνδυασμού της εξατομικευμένης πρόθεσης αντικατάστασης γόνατος(κατά παραγγελία νέο γόνατο) με ελάχιστα παρεμβατική τεχνική.

«Το κατά παραγγελία νέο γόνατο αποτελείται από υλικό ευγενών μετάλλων, ελαφρύ και είναι συμβατό με το ανθρώπινο σώμα. Κατασκευάζεται δε στα μέτρα του ασθενούς» τόνισε μιλώντας στην επιστημονική Ημερίδα ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Η χειρουργική επέμβαση δεν απαιτεί μεγάλη τομή στο γόνατο και τοποθετείται με ειδικές μετρήσεις. Απαιτεί όμως την εξειδίκευση της χειρουργικής ομάδας, υψηλή καμπύλη εκμάθησης του χειρουργού και άριστη συνεργασία των συμμετεχόντων στο χειρουργείο. Το δε κόστος καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσον αφορά τη χειρουργική τεχνική, γίνονται πολύ μικρές τομές, αποφεύγεται η «θυσία» μεγάλων μυϊκών ομάδων και του εκτατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται ο μετεγχειρητικός πόνος, η απώλεια αίματος και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Το χειρουργείο εκτελείται με ασφάλεια και σε ελάχιστο χειρουργικό χρόνο σε σχέση με την κλασική αρθροπλαστική.

Όλα αυτά συμβάλουν στην άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, ο οποίος βαδίζει από την ίδια ημέρα του χειρουργείου, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής περιορίζεται και ο ασθενής βγαίνει από την νοσοκομείο μετά από δυο ημέρες, κατά μέσο όρο, άρα περιορίζεται και το κόστος νοσηλείας. Συνήθως δεν απαιτείται φυσιοθεραπεία.

πιο συχνή αιτία

Ένδειξη για την αντικατάσταση του γόνατος έχουν κυρίως οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι στην πραγματικότητα εκφυλιστική νόσος (προοδευτική φθορά του χόνδρου) της μέσης ηλικίας, προσβάλλει κυρίως τα κάτω άκρα με πιο συχνή την άρθρωση του γόνατος σε ποσοστό άνω του 65%.

Μόνο στην Ευρώπη πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους. Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το 14% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αρθρώσεις του, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής και δυσχέρεια εργασίας.

Μάλιστα αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο πάσχων κινδυνεύει με σοβαρή αναπηρία .

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ήδη μια από τις 10 πιο συχνές αιτίες εργασιακής ανικανότητας στις προηγμένες χώρες του κόσμου.

Πάνω από 80% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα έχουν καθημερινό πόνο και περιορισμό της κινητικότητάς τους, ενώ ποσοστό 25% δεν μπορούν να εκτελέσουν με ευκολία δραστηριότητες που αφορούν την καθημερινότητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν