Μπαι – πάς ή “μπαλονάκι”; τι δείχνουν οι νέες έρευνες στις ΗΠΑ

  • Iatropedia
Η επέμβαση μπαί – πας για τη θεραπεία μιας φραγμένης αρτηρίας, έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς, μακροπρόθεσμα, σε σχέση με την αγγειοπλαστική (μπαλονάκι). Αυτό είναι το συμπέρασμα της πιο διεξοδικής μελέτης που έχει γίνει μέχρι σήμερα, και η οποία παρουσιάστηκε στο 61ο ετήσιο συνέδριο του Αμερικάνικου Κολεγίου Καρδιολογίας, στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι γιατροί για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα μελέτησαν και ανέλυσαν τα αποτελέσματα 190.000 ασθενών που είχαν υποβληθεί είτε σε μπάι – πας, είτε σε αγγειοπλαστική. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαδερμική αγγειοπλαστική είχαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά τα τέσσερα πρώτα χρόνια μετά την επέμβαση, σε σχέση με όσους επέλεξαν την αορτοστεφανιαία παράκαμψη (μπαί – πας) με 20,8% έναντι 16,41% αντίστοιχα.

Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή bypass απαιτεί μια βαριά χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου. Είναι η διαδικασία που ακολουθείται για να παρακαμφθεί μια στεφανιαία αρτηρία με στένωση ή απόφραξη λόγω της συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα της, με την εμφύτευση ενός άλλου αγγείου που αφαιρείται συχνά από τα κάτω άκρα, κάτω από αυτή την τελευταία. Για τη αγγειοπλαστική που δεν απαιτεί χειρουργική προσέγγιση, οι γιατροί παρεμβάλλουν μικρά φουσκωτά μπαλονάκια στο εσωτερικό της φραγμένης αρτηρίας με μια μικρή τομή στο επίπεδο της βουβωνικής χώρας.

Η διαδικασία συχνά ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού ελάσματος ή αγγειακής ενδοπρόθεσης, του «στεντ», στο σημείο της στένωσης της αρτηρίας ώστε να τη διατηρεί ανοιχτή. Οι επεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς στα άτομα με στεφανιαία νόσο.

«Η μελέτη μας είναι η εκτενέστερη που έχει διεξαχθεί ποτέ, καθώς βασίζεται σε δεδομένα από όλη την αμερικανική επικράτεια», εξήγησε ο δρ Ουίλιαμ Ουέιντρομπ διευθυντής της καρδιολογικής υπηρεσίας στο σύστημα περίθαλψης Christiana του Ντελαγουέαρ στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

«Συνδυάζοντας τα στατιστικά στοιχεία από αρκετές μεγάλες τράπεζες δεδομένων παρατηρήσαμε ότι η επιβίωση ήταν καλύτερη με την αορτοστεφανιαία παράκαμψη σε σχέση με τη διαδερμική αγγειοπλαστική», εξήγησε υπενθυμίζοντας ότι οι στεφανιαίες νόσοι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που έλαβαν από 86.000 Αμερικανούς που υποβλήθηκαν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη και από 103.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική από το 2004 έως το 2008. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI) που ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη στεφανιαία νόσο στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την καρδιακή ανεπάρκεια στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia