Μούδιασμα στο δεξί χέρι: Όλες οι αιτίες και τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μούδιασμα στο δεξί χέρι
Το μούδιασμα στο δεξί χέρι έχει πολλές πιθανές αιτίες.

Ανάλογα με την αιτία, ένα άτομο με μούδιασμα στο δεξί χέρι μπορεί επίσης να παρουσιάσει μυρμήγκιασμα ή αδυναμία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι προσωρινά. Ωστόσο, εάν επιμείνουν ή εμφανιστούν συνοδά συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό.

Μούδιασμα στο δεξί χέρι από περιορισμένη ροή αίματος

Η έλλειψη αίματος που ρέει μέσω του δεξιού βραχίονα θα μπορούσε να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στην περιοχή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα ή αποχρωματισμό.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες περιορισμένης ροής αίματος στα χέρια. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να κοιμάται στο δεξί πλευρό, πιέζοντας το χέρι του και εμποδίζοντας τη ροή του αίματος.

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσουν σε μούδιασμα, όπως:

  • Αθηροσκλήρωση: Όταν τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν με την πάροδο του χρόνου λόγω συσσώρευσης λίπους και χοληστερόλης, προκαλώντας μειώσεις στη ροή του αίματος. Τα άτομα με αθηροσκλήρωση μπορεί να χρειάζονται συνδυασμό φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και την μείωση της χοληστερόλης.
  • Αγγειίτιδα: Φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων και αποφράξεων.
  • Διαβήτης: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, που σημαίνει ότι το αίμα πρέπει να βρει μια εναλλακτική οδό. Η διαχείριση του διαβήτη μέσω της διατροφής και η χρήση ινσουλίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό αυτών των παραπάνω καταστάσεων είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για μούδιασμα στα άκρα.

Θεραπεία

Σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο έχει κοιμηθεί με το χέρι κάτω από το σώμα του, τα συμπτώματα είναι προσωρινά και θα υποχωρήσουν μετά την αφαίρεση της πίεσης.

Διαφορετικά, οι θεραπευτικές επιλογές θα εξαρτηθούν από την υποκείμενη αιτία.

Μούδιασμα στο δεξί χέρι από νευρική βλάβη

Τα νεύρα μεταφέρουν σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Ωστόσο, εάν ένα νεύρο καταστραφεί ή συμπιεστεί, το άτομο μπορεί να εμφανίσει πόνο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι αποτέλεσμα πίεσης στο μέσο νεύρο του βραχίονα, στο σημείο που περνάει από τον καρπό προς την παλάμη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, αδυναμία και πόνο. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στο χέρι, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν το χέρι και τον καρπό.

Νευρική βλάβη μπορεί επίσης να συμβεί λόγω μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας. Πολλές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νευρική βλάβη ή περιφερική νευροπάθεια, όπως:

Θεραπεία

Είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ανακουφίζοντας την πίεση στο νεύρο. Μερικές φορές, οι γιατροί το κάνουν αυτό εφαρμόζοντας νάρθηκα.

Για το μούδιασμα στα χέρια μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε πάγο και να πάρετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) χωρίς ιατρική συνταγή.

Μούδιασμα στο δεξί χέρι από κήλη δίσκου

Οι μαλακοί δίσκοι στη σπονδυλική στήλη παρέχουν ένα μαξιλάρι για κάθε σπόνδυλο. Μια κήλη δίσκου εμφανίζεται όταν ένας δίσκος προεξέχει από τη σπονδυλική στήλη, πιθανώς λόγω καταπόνησης ή τραυματισμού.

Μια κήλη δίσκου μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα που φτάνουν μέχρι τα χέρια, οδηγώντας σε πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα.

Θεραπεία

Η θεραπεία για μια κήλη δίσκου μπορεί να περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Μούδιασμα στο δεξί χέρι από εγκεφαλικό

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν κάτι (π.χ. θρόμβος αίματος ή ρήξη αιμοφόρου αγγείου) περιορίζει ξαφνικά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι:

  • πτώση της μιας πλευράς του προσώπου
  • αδυναμία στο ένα χέρι
  • μπερδεμένη ομιλία ή δυσκολία στην ομιλία

Ωστόσο, τα εγκεφαλικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν:

  • ξαφνικό μούδιασμα στα άκρα, συχνά στην μία πλευρά του σώματος
  • σύγχυση
  • προβλήματα όρασης
  • δυσκολία στο περπάτημα
  • ξαφνικό, έντονο πονοκέφαλο

Όποιος έχει συμπτώματα εγκεφαλικού χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

Θεραπεία

Οι επιλογές θα εξαρτηθούν από το εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο συνέβη λόγω θρόμβου ή αιμορραγίας. Για θρόμβους, ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει φάρμακα για την αραίωση του αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση θρόμβου.

Οι γιατροί ενδέχεται να συστήσουν να κάνετε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός άλλου εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτές μπορεί να αφορούν τη διατροφή σας, την τακτική σωματική άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος.

Το μούδιασμα στο δεξί χέρι μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), ένα πιθανό σύμπτωμα ενός εμφράγματος είναι η δυσφορία ή ο πόνος στο ένα ή και στα δύο χέρια.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες μουδιάσματος του δεξιού χεριού.

Για άνδρες και γυναίκες, το πιο κοινό σημάδι καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος ή η δυσφορία στο στήθος. Άλλα σημάδια καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι:

  • δυσφορία στο κέντρο του θώρακα, που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά
  • πόνος ή δυσφορία στα χέρια, την πλάτη, τον αυχένα, το σαγόνι ή το στομάχι
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • ναυτία
  • ζαλάδα
  • εφίδρωση

Όποιος υποψιάζεται ότι έχει έμφραγμα θα πρέπει να καλέσει αμέσως το 166 ή να μεταφερθεί άμεσα στα Επείγοντα νοσοκομείου.

Θεραπεία

Οι επιλογές θα εξαρτηθούν από τον τύπο της καρδιακής προσβολής. Βραχυπρόθεσμα, οι γιατροί στοχεύουν στην αποκατάσταση της ροής του αίματος στην καρδιά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, φάρμακα, ή άλλη θεραπεία.

Μπορεί το μούδιασμα στο δεξί χέρι να οφείλεται στην υπέρταση

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση και το ανακαλύπτουν συμπτωματικά στο πλαίσιο κάποιας άλλης εξέτασης.

Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει μούδιασμα ή αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος εάν βιώσει ένα μεγάλο υπερτασικό επεισόδιο.

Κάτι τέτοιο είναι μια οξεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης με σημάδια βλάβης οργάνων. Αυτές οι βλάβη μπορεί να είναι:

  • πνευμονικό οίδημα, το οποίο είναι συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες
  • καρδιακή ισχαιμία, η οποία συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στην καρδιά μειώνεται
  • οξεία νεφρική ανεπάρκεια
  • νευρολογική δυσλειτουργία, η οποία αναφέρεται σε διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • εκλαμψία, η οποία είναι όταν η υπέρταση οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • διάσχιση αορτής, η οποία συμβαίνει όταν αναπτύσσεται μια “ρωγμή” στην αορτή

Έρευνα του 2022 σημειώνει ότι η νευρολογική δυσλειτουργία έχει ως αποτέλεσμα:

  • μούδιασμα ή αδυναμία στην μία πλευρά του σώματος
  • αφασία, η οποία είναι όταν ένα άτομο έχει δυσκολίες με την ομιλία
  • θολή όραση
  • αταξία, η οποία είναι μια ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν την ισορροπία, τον συντονισμό και την ομιλία

Θεραπεία

Οι γιατροί θα επιδιώξουν να μειώσουν γρήγορα την αρτηριακή πίεση του ασθενούς. Μπορούν να το κάνουν αυτό χορηγώντας ενδοφλέβιες σταγόνες που περιέχουν αντιυπερτασικά φάρμακα.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock