Μόλυνση στο σκουλαρίκι: Τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μόλυνση
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας, κυρίως γυναίκες και νέοι, αποφασίζουν να κάνουν κάποια τρύπα στο σώμα τους (piercing) για να βάλουν σκουλαρίκι. Τα ταμπού σχετικά με το piercing έχουν ελαχιστοποιηθεί προ πολλού και έτσι οι νέοι δεν διστάζουν να κάνουν τρύπα στα πιο απίθανα σημεία.

Μοιραία, έχουν αυξηθεί και οι περιπτώσεις μόλυνσης στα σημεία που γίνεται το piercing. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Μια μόλυνση μπορεί να διαρκέσει 1-2 εβδομάδες, μόνο σε περίπτωση που κάνετε τα σωστά βήματα αντιμετώπισης.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε αν για οποιοδήποτε λόγο μολυνθεί η τρύπα για το σκουλαρίκι:

  • Οινόπνευμα: Το τρίψιμο με οινόπνευμα και στις δύο πλευρές του λοβού του αυτιού δύο φορές την ημέρα είναι μια καλή θεραπεία ενάντια στην μόλυνση. Επιπλέον, πρέπει αν βγάζετε τα σκουλαρίκια για να τα καθαρίσετε χρησιμοποιώντας οινόπνευμα τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.
  • Αντιβιοτικά: Ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί εύκολα μια μόλυνση σε piercing είναι η χρήση αντιβιοτικών. Πρόκειται για απλά φάρμακα ή αλοιφές που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού. Εφαρμόστε την αλοιφή στο μολυσμένο σημείο, καθώς και επάνω στο σκουλαρίκι, αφότου το αφαιρέσετε για λίγο. Όταν φαίνεται η μόλυνση υποχωρήσει, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το αντιβιοτικό για περίπου δύο με τρεις ημέρες.
  • Παυσίπονα: Χρησιμοποιήστε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη για τον έλεγχο του πόνου. Εάν πάσχετε από γαστρεντερική αιμορραγία, έλκη του στομάχου ή οποιαδήποτε ηπατική ή νεφρική νόσο, μιλήστε με το γιατρό σας πριν τη χρήση αυτών των φαρμάκων.
  • Θαλασσινό αλάτι ή αλατούχο διάλυμα: Μια εύκολη θεραπεία είναι το πλύσιμο με αλατούχο διάλυμα ή διάλυμα θαλασσινού αλατιού. Διαλύστε περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι της θάλασσας σε ένα μικρό φλιτζάνι ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε το με παρόμοιο τρόπο που κάνατε με το οινόπνευμα. Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι το αλατόνερο μπαίνει μέσα στην τρύπα.
  • Αντι-βακτηριακά σαπούνια: Για τις ήπιες περιπτώσεις, μπορείτε να θεραπεύσετε ένα μολυσμένο piercing με το πλύσιμο με αντιβακτηριακό σαπούνι. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα εάν εφαρμόζεται μετά από τις άλλες θεραπείες, όπως αντιβιοτικές αλοιφές ή οινόπνευμα.
  • Ζεστές κομπρέσες: Για να ενισχυθεί η ροή του αίματος προς την πληγείσα περιοχή, συνιστάται να εφαρμόσετε ζεστές κομπρέσες για περίπου 3 λεπτά, τουλάχιστον 3-4 φορές την ημέρα. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.
  • Αποφύγετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ): Δεν συνιστάται η χρήση του οξυζενέ επειδή όχι μόνο σκοτώνει τα κύτταρα που συμβάλλουν στη επούλωση, αλλά επίσης “ενθαρρύνει” την αποξήρανση της πληγής, καθώς στεγνώνει το σημείο του piercing.

http://www.healcure.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίμα από την μύτη: Τα σωστά βήματα για την σταματήσετε

Ούλα που ματώνουν: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν