Μήπως έχετε… θυρεοειδή; Δείτε το βίντεο

  • Iatropedia
Μπορεί ο θυρεοειδής να είναι ο πιο μικρός αδένας του ανθρώπινου σώματος αλλά είναι από τους πιο σημαντικούς για την ομαλή λειτουργιά του. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία οι γυναίκες έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχές του θυρεοειδούς αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τους άνδρες από ένα ενδεχόμενο πρόβλημα. Η ερχόμενη Κυριακή 25η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Θυρεοειδούς και είναι αφιερωμένη σε όλους τους πάσχοντες.

ύποπτα συμπτώματα

Συχνοί πονοκέφαλοι ή ζαλάδες -κιλά που ήρθαν απότομα και δεν φεύγουν παρόλο που κάνετε δίαιτα και άσκηση -έντονη δυσκοιλιότητα, νευρικότητα, έντονη τριχόπτωση, δυσκολία στην σύλληψη είναι ορισμένα συμπτώματα τα οποία δείχνουν ότι ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά.

πως θα το διαπιστώσετε

Μια απλή εξέταση αίματος η οποία θα ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών (TSH, T4, T3,) και τα αντισώματα θα δείξει αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή.

Εάν οι τιμές είναι πάνω από τις φυσιολογικές ο ενδοκρινολόγος θα σας κατευθύνει και θα καθορίσει το θεραπευτικό σχήμα που θα πρέπει να λαμβάνετε.

Εάν τώρα βρείτε, συνήθως μέσω ψηλάφησης του γιατρού στην περιοχή του λαιμού ότι διαθέτετε όζους- δηλαδή μικρά τις περισσότερες φορές ογκίδια- ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε εκτός από τις παραπάνω εξετάσεις αίματος, έλεγχο των επιπέδων καλσιτονίνης, συν ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Είναι πολύ σημαντικό εάν διαθέτετε οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του θυρεοειδούς ή εάν έχετε όζους να κάνετε συχνά τσεκ απ.

Δείτε στο βίντεο τι λέει για την πάθηση ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας κ. Λεωνίδας Ντούντας