Μειώνονται οι τιμές στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πόσο θα κοστίζουν

  • Iatropedia
Σε μειώσεις τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων προχωρά ο ΕΟΠΥΥ και ορίζει αποζημίωση με νέα ανώτατη ασφαλιστική τιμή για τους παρόχους υγείας (διαγνωστικά κέντρα, εργαστηριακούς γιατρούς κ.λ.π.). Αντιδράσεις από γιατρούς

Λιγότερα χρήματα θα πρέπει να πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ως συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις καθώς ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό του προχωρά σε μειώσεις αποζημίωσης για τους φορείς που τις πραγματοποιούν.

Πιο συμφέρουσα για τους ασφαλισμένους θεωρείται πλέον η πραγματοποίηση εξετάσεων όπως μαγνητική τομογραφία, αξονική, τρίπλεξ, σπινθηρογράφημα κ.α.

Και αυτό επειδή οι τιμές των συγκεκριμένων εξετάσεων που θεωρούνταν μέχρι σήμερα υψηλές, ψαλιδίζονται και συνεπώς μειώνεται και το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών. Να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ συμμετέχουν στα έξοδα των διαγνωστικών εξετάσεων με ποσοστό 15%.

Πάντως οι μειώσεις τιμών φέρνουν αντιδράσεις στους γιατρούς αλλά και στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κέντρων καθώς μεταξύ άλλων πέφτουν και οι τιμές σε εξαιρετικά φθηνές εξετάσεις όπως αιματολογικές που κοστίζουν 2 και 3 ευρώ και είναι άγνωστο τελικά το όφελος για τον Οργανισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι μειώνονται εξετάσεις όπως εξέταση χοληστερίνης από 4,49 σε 3,49 (- 0,68), τριγλυκερίδια 4,49 σε 3,49 (- 1,00),σάκχαρο 2,26 σε 2 (- 0,26),TSH 12,38 σε 11 (-1,38),

κρεατινίνη από 4,05 σε 3,8 (- 0,25) κλπ.

Ωστόσο μειώνονται και ακριβές εξετάσεις.

Το σπινθηρογράφημα από 260 ευρώ γίνεται 195 ευρώ, η μαγνητική από 236 ευρώ σε 180 ευρώ η ανώτατη τιμή ανάλογα τις τομές, το τρίπλεξ από 73,37 ευρώ σε 60 ευρώ. Επίσης η μέτρηση οστική πυκνότητας από 52 ευρώ γίνεται 43 ευρώ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ζητά την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου καθώς θεωρεί ότι κατηγοριοποιούνται οι εξετάσεις σε ακριβές και φθηνές ενώ επισημαίνει ότι εξετάσεις που είχαν να λάβουν νέα τιμή από το 1991, μειώνονται με συνέπεια να μην είναι συμφέρουσες για μικρά ιδιωτικά εργαστήρια γιατρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

πατούλης: στο πειθαρχικό οι γιατροί που θα βοηθούν τη χρυσή αυγή

δωρεάν εξετάσεις στα νοσοκομεία. τι είναι το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης

διαβάστε πως μπορείτε να ζεσταθείτε τώρα με τα κρύα

γιορτές χωρίς δωρεάν γιατρούς για τον ΕΟΠΥΥ