ΜΗΝ στεγνώνετε τα χέρια σας με τα μηχανήματα αέρα – Τι γίνεται με τα μικρόβια

  • Iatropedia newsroom
μικρόβια
Το στέγνωμα των χεριών με αέρα είναι στην επικαιρότητα και πάλι, ύστερα από έρευνα που δείχνει ότι είναι υπεύθυνα για την πολύ μεγαλύτερη εξάπλωση μικροβίων σε σχέση με το απλό χαρτί.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Westminster διαπίστωσαν ότι οι αυτόματοι στεγνωτήρες χεριών με αέρα εξαπλώνουν 1.300 φορές περισσότερους ιούς και μικρόβια από ό,τι το στέγνωμα με χαρτοπετσέτες, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Microbiology.

Η μέθοδος στεγνώματος των χεριών με αέρα προάγεται ως ένας επαναστατικός τρόπος για χρήση στις δημόσιες τουαλέτες, επειδή, με βάση άλλες μελέτες, φιλτράρει το 99,9% των βακτηρίων από τον αέρα που φυσά.

Η μελέτη του Westminster είναι στο ίδιο μήκος κύματος με μια παρόμοια που έκανε το πανεπιστήμιο του Leeds το 2014, όταν και αποδείχτηκε ότι η μέθοδος στεγνώματος AIRBLADE εξαπλώνει… μόλις 27 φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι το χαρτί.

Το 2016 οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι στεγνωτήρες αέρα εξαπλώνουν περίπου 1.300 φορές περισσότερους ιούς, βακτήρια και μικρόβια από το απλό χαρτί. Μάλιστα αυτό συμβαίνει και σε μεγάλη απόσταση από την τοποθεσία του μηχανήματος στις δημόσιες τουαλέτες, αφού διαπιστώθηκε ότι τα μικρόβια “εκτοξεύονται” σε απόσταση περίπου τριών μέτρων, ενώ από τις χαρτοπετσέτες δεν πάνε πιο μακριά από τα 25 εκατοστά.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι ακριβώς συμβαίνει…

Πρέπει αν σημειωθεί ότι μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής τέτοιων μηχανημάτων στεγνώματος χεριών με αέρα έχει επικρίνει δημόσια προηγούμενες παρόμοιες έρευνες, επειδή, όπως ισχυρίζεται, πρόκειται για “προπαγάνδα” από την χαρτοβιομηχανία.

Οι ερευνητές, επισημαίνουν ότι όλες οι μέθοδοι στεγνώματος χεριών εμπεριέχουν κίνδυνο εξάπλωσης μικροβίων και πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό.

Πηγή: http://www.upi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος τρόπος πλυσίματος αφαιρεί τα περισσότερα βακτήρια: Τεστ με υπεριώδες φως

Ατομική καθαριότητα: 4 λάθη που σίγουρα κάνετε χωρίς να το ξέρετε