Μην πίνετε αυτό πριν ξεκινήσετε γυμναστική: Αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό, λένε ειδικοί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκεφαλικό
Εάν πρόκειται να γυμναστείτε, είναι φυσικό να θέλετε να αξιοποιήσετε την προσπάθειά σας στο έπακρο.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ορισμένοι αθλητές ξεπερνούν τα όρια της ασφάλειας στον βωμό της επίτευξης κορυφαίων επιδόσεων.

Προειδοποιούν ότι ένα ποτό που καταναλώνεται συνήθως πριν από την προπόνηση μπορεί να σας βάλει σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών πριν από την προπόνηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Το CDC προειδοποιεί ότι τα ενεργειακά ποτά περιέχουν συνήθως υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης, ζάχαρης, πρόσθετων και διεγερτικών όπως γκουαράνα, ταυρίνη και L-καρνιτίνη. Αυτός ο συνδυασμός συστατικών είναι γνωστό ότι προκαλεί εγκεφαλικά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

«Τα ενεργειακά ποτά έχουν μεγάλες δόσεις καφεΐνης και μερικές φορές άλλα διεγερτικά. Μερικοί άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν έρχονται στο νοσοκομείο με εγκεφαλικά ή σοβαρές εγκεφαλικές αιμορραγίες», λέει η ρευματολόγος δρ. Rula Hajj-Ali. “Πρόκειται συνήθως για νέους, κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους στα 30 και στα 40 τους”, σημειώνει.

Η δρ. Hajj-Ali εξηγεί ότι εάν το σώμα σας είναι ευαίσθητο στα συστατικά των ενεργειακών ποτών, μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημαα από την πρώτη κιόλας φορά που καταναλώνετε, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. “Μερικοί που πίνουν ενεργειακά ποτά για αρκετό καιρό γίνονται πιο ευαίσθητοι σε αυτά όσο περνά ο καιρός”, προειδοποιεί η ίδια.

Εκτός από εγκεφαλικά, τα ενεργειακά ποτά πριν την άσκηση μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο

Η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού λίγο πριν την προπόνηση είναι γνωστό ότι προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS). Αυτό συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου σπάσουν ξαφνικά, περιορίζοντας την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, ή προκαλώντας αιμορραγία. Αν και οι περισσότεροι αναρρώνουν από το RCVS και τα αποτελέσματά του θεωρούνται αναστρέψιμα, η κατάσταση έχει, σε σπάνιες περιπτώσεις, οδηγήσει σε θνησιμότητα ασθενών.

Η πλειονότητα των ατόμων που υποφέρουν από επεισόδιο RCVS είναι μεταξύ 20 και 50 ετών. Όταν δεν σχετίζεται με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών ή μια υποκείμενη πάθηση υγείας, το RCVS είναι συχνά το αποτέλεσμα της κατανάλωσης παράνομων ουσιών. Συσχετίζεται επίσης μερικές φορές με την χρήση αντικαταθλιπτικών, ορισμένων φαρμάκων για την ημικρανία, ανοσοκατασταλτικών και άλλων.

Έχετε τον νου σας σε αυτά τα συμπτώματα

Το μοναδικό πιο σημαντικό σύμπτωμα που πρέπει να αναγνωριστεί σε περιπτώσεις RCVS είναι αυτό που οι ειδικοί περιγράφουν ως “κεραυνοβόλος πονοκέφαλος”. Πρόκειται για ξαφνικούς και έντονους πονοκεφάλους που εμφανίζονται απότομα και τυπικά διαρκούν τουλάχιστον πέντε λεπτά.

Εκτός από έναν ξαφνικό πονοκέφαλο, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • αλλαγές στην όραση
  • σύγχυση
  • προβλήματα στην ομιλία
  • μυρμήγκιασμα
  • μούδιασμα ή αδυναμία στην μία πλευρά του σώματος

Όλα αυτά είναι σημάδια ότι πρέπει να αναζητήσετε άμεση επείγουσα περίθαλψη και ότι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα πιθανό εγκεφαλικό.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα του RCVS είναι παρόμοια με μια σχετική πάθηση που ονομάζεται αγγειίτιδα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αλλά οι θεραπείες για τις δύο ασθένειες διαφέρουν πολύ. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού, φροντίστε να επικοινωνήσετε αυτές τις πληροφορίες στον γιατρό σας.

Πηγές: https://health.clevelandclinic.org, https://www.cedars-sinai.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε το μίνι εγκεφαλικό είναι “προειδοποιητικό” εγκεφαλικό: Τι θα νιώσετε και τι πρέπει να κάνετε

Χαμηλότερος κίνδυνος για έμφραγμα κι εγκεφαλικό, αν παίρνετε τα χάπια για την πίεση αυτήν την ώρα

Έμφραγμα κι εγκεφαλικό: 40% αυξημένος κίνδυνος από φάρμακο που παίρνουν ολοένα και περισσότεροι

Τριπλάσιος κίνδυνος για εγκεφαλικό αν σας συμβαίνει αυτό την ώρα που κοιμάστε