Μην κοιμάστε με τους φακούς επαφής: Εικόνες-ΣΟΚ που δημοσίευσε ένας οφθαλμίατρος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φακοί επαφής
Ένας οφθαλμίατρος παροτρύνει όσους φορούν φακούς επαφής να μην ξεχνάνε ποτέ να τους βγάλουν από τα μάτια τους, προτού πέσουν για ύπνο, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για “σκληρούς”, ή “μαλακούς” φακούς.

Ο Patrick Vollmer, ένας οφθαλμίατρος σε κλινική στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, ανάρτησε στην σελίδα της κλινικής στο Facebook ορισμένες φωτογραφίες που συγκλονίζουν. Πρόκειται για ασθενή που υποβλήθηκε πρόσφατα σε θεραπεία, επειδή ανέπτυξε έλκη από ψευδομονάδες, μόλυνση που έπαθε αφότου κοιμήθηκε φορώντας τους φακούς επαφής της. Σκοπός του οφθαλμίατρου με αυτήν τη δημοσίευση, ήταν να στείλει μια προειδοποίηση για την κακή συνήθεια που έχουν πολλοί να κοιμούνται μαζί με τους φακούς επαφής σαν να μην τρέχει τίποτα.

Η ανάρτηση του οφθαλμίατρου στο Facebook:

“Κοιμάμαι φορώντας τους φακούς επαφής συνέχεια και δεν είχα ποτέ πρόβλημα”, αναφέρει ο δρ. Vollmer, ότι του είπε η εν λόγω ασθενής. Στην συνέχεια ο οφθαλμίατρος αναφέρει ότι η ασθενής κόλλησε ένα επικίνδυνο βακτήριο και χρειάστηκε επείγουσα θεραπεία.

Διαβάστε επίσης: Φακός επαφής «κόλλησε» στο μάτι της πριν 28 χρόνια και δεν το είχε καταλάβει! [vid]

Μόλυνση με ψευδομονάδες, επειδή κοιμήθηκε με τους φακούς επαφής!

Συγκεκριμένα, μολύνθηκε από από βακτήρια Pseudomonas (ψευδομονάδες). Οι ψευδομονάδες είναι μια σημαντική αιτία οφθαλμολογικής νοσηρότητας και τα συμπτώματά τους μπορεί να οδηγήσουν γρήγορα σε μόνιμη τύφλωση. Τα βακτηρίδια “τρώνε” τον κερατοειδή χιτώνα, προκαλώντας ένα παχύρρευστο, λευκό νεκρωτικό ιστό.

Προσοχή με το μπάνιο!

Η μόλυνση είναι συνήθως αποτέλεσμα βακτηρίων που βρίσκονται στο περιβάλλον, αν και είναι πιο συνηθισμένη σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ψευδομονάδες μπορούν επίσης να βρεθούν στο νερό, γι ‘αυτό και πρέπει να αφαιρείτε τους φακούς επαφής προτού κάνετε ντους, ή μπάνιο σε θάλασσα και πισίνες.

Για κάθε 10.000 ανθρώπους που κοιμούνται όλη τη νύχτα φορώντας φακούς επαφής, κατά μέσο όρο, θα διαπιστωθούν 18-20 λοιμώξεις από μικροβιακή κερατίτιδα.

φακοί επαφής

Το πράσινο υγρό που βλέπετε εφαρμόζεται στο μάτι για να φανούν καλύτερα τυχόν βλάβες

Τι είναι το πράσινο υγρό που βλέπετε στις φωτογραφίες

Για να εξετάσει τη βλάβη στο μάτι του ασθενούς, ο δρ. Vollmer χρησιμοποίησε ένα πράσινο υγρό με φωσφωροειδή σύσταση, για να εντοπίσει με ακρίβεια οποιαδήποτε ξένα σωματίδια στον οφθαλμό καθώς και τυχόν βλάβη στον κερατοειδή.

Ο γιατρός αντιμετώπισε την λοίμωξη στο μάτι της ασθενούς με σταγόνες αντιβιοτικών, οι οποίες χορηγήθηκαν για όλο το εικοσιτετράωρο. Επίσης, της έδωσε στεροειδή για να περιοριστούν τυχόν μόνιμες βλάβες.

«Αν και ο οφθαλμός της ασθενούς συνεχίζει να βελτιώνεται δραστικά σε σχέση με την αρχική της κατάσταση, πιθανότατα θα εμφανίσει κάποια μορφή απώλειας όρασης ακόμα και μετά τη θεραπεία«, πρόσθεσε ο οφθαλμίατρος.

Ο δρ. Vollmer δήλωσε ότι αυτό είναι το τέταρτο περιστατικό μόλυνσης από ψευδομονάδες που αντιμετωπίζει φέτος και είναι σίγουρος ότι θα δει… περισσότερα μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή: https://nypost.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν