Μύκητες στα νύχια: Γιατί δημιουργούνται και πως αντιμετωπίζονται;

  • Iatropedia
Η ονυχομυκητίαση είναι ο ιατρικός όρος για τη μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών. Η εμφάνιση του νυχιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και αποκρουστική. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για τους μύκητες των νυχιών.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών μπορεί να επηρεάσουν ένα μέρος ή το σύνολο των νυχιών, συμπεριλαμβανομένης της επιφάνεια, της βάσης και της ρίζας.

Η λοίμωξη αναπτύσσεται αργά και προκαλεί διάφορες διαταραχές στο νύχι, όπως αποχρωματισμό, σκληρότητα και παραμόρφωση. Τα νύχια των χεριών προσβάλλονται συχνότερα από τα νύχια των ποδιών.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από μύκητες περιλαμβάνουν:

Η πιο συχνή ένδειξη μυκητιασικής λοίμωξης των νυχιών είναι η σκληρότητα και οι αλλαγές στο χρώμα. Το νύχι μπορεί να γίνει λευκό, μαύρο, κίτρινο ή πράσινο.

Δεν θα αισθάνεστε συνήθως κανένα πόνο στην αρχή, αλλά το νύχι μπορεί να φαίνεται άσχημο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια μυκητιασική λοίμωξη δεν θα προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Διάφοροι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο της μυκητιασικής λοίμωξης:

παπούτσια που κάνουν τα πόδια σας να είναι ζεστά και ιδρωμένα

το υγρό περιβάλλον

συχνοί τραυματισμοί των νυχιών

κακή υγιεινή

προβλήματα υγεία, όπως ο διαβήτης ή η ψωρίαση

Οι μύκητες των νυχιών μπορεί να θεραπευτούν και συνήθως θεραπεύονται, αλλά μερικές φορές η θεραπεία μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρα μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η λοίμωξη. Κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, είναι σημαντικό να έχετε καλή υγιεινή των ποδιών για να μην επανεμφανίζεται η μόλυνση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιμετωπίστε εναλλακτικά τους μύκητες των ποδιών!