Μεταστατικός καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι ρόλο παίζει ο καφές που πίνεις

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του παχέος εντέρου
Σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με μεγαλύτερη επιβίωση και χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης του καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου του Dana-Farber και άλλων οργανισμών.

Τα ευρήματα, βασισμένα σε δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής, ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης καφέ και των βελτιωμένων αποτελεσμάτων σε ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Oncology.

Πώς συνδέονται ο καφές και ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε 1.171 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου:

  • εκείνοι που ανέφεραν ότι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα ήταν πιθανό να ζήσουν περισσότερο συνολικά και είχαν περισσότερο χρόνο πριν επιδεινωθεί η νόσος τους, από εκείνους που δεν έπιναν καφέ

  • εκείνοι που έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ (περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα) είχαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος. Μάλιστα, τα οφέλη διατηρούνται τόσο για τον καφέ με καφεΐνη, όσο και για τον καφέ χωρίς καφεΐνη

Τα ευρήματα επέτρεψαν στους ερευνητές να αποδείξουν μια συσχέτιση, αλλά όχι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος, μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου εξέλιξης του καρκίνου και του θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Ως αποτέλεσμα, η μελέτη δεν παρέχει επαρκείς λόγους για να προτείνει, προς το παρόν, ότι τα άτομα με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου πρέπει να αρχίζουν να πίνουν καφέ καθημερινά ή να αυξάνουν την κατανάλωση του καφέ που πίνουν, λένε οι ερευνητές.

Τι λένε οι ερευνητές

«Είναι γνωστό ότι αρκετές ενώσεις στον καφέ έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες ιδιότητες που μπορεί να είναι δραστικές κατά του καρκίνου», λέει ο δρ. Chen Yuan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Οι επιδημιολογικές μελέτες διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφέ συσχετίστηκε με βελτιωμένη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3, αλλά η σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και επιβίωσης σε ασθενείς με μεταστατικές μορφές της νόσου δεν έγινε γνωστή».

«Αν και είναι πρόωρο να προτείνουμε μια υψηλή πρόσληψη καφέ ως πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ δεν είναι επιβλαβής και μπορεί ενδεχομένως να είναι επωφελής«, λέει με την σειρά της η δρ. Kimmie Ng, συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτή η μελέτη προσθέτει στο μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας που υποστηρίζει τη σημασία της διατροφής και άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου», προσθέτει η Ng. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν υπάρχει πράγματι αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των βελτιωμένων αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και ακριβώς ποιες ενώσεις στον καφέ είναι υπεύθυνες για αυτό το όφελος», καταλήγει.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Σχεδόν οι μισοί δεν ξέρουν τα συμπτώματα – Με τι τα μπερδεύουν

Καφές: Με καφεΐνη ή χωρίς – Συγκριτικά πλεονεκτήματα για το κάθε είδος