Μεσοθηλίωμα στον πνεύμονα: Ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση με κοκτέιλ φαρμάκων

  • Ρούλα Τσουλέα
μεσοθηλίωμα
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τον συνδυασμό δύο ανοσοθεραπειών εναντίον της νόσου. Τι έδειξαν οι προεγκριτικές μελέτες με αυτόν.

Ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση μιας σπάνιας μορφής καρκίνου του πνεύμονα δίνει η έγκριση της πρώτης συνδυασμένης ανοσοθεραπείας γι’ αυτήν. Πρόκειται για το ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα, για το οποίο οι θεραπευτικές επιλογές έως τώρα ήταν περιορισμένες.

Ο νέος συνδυασμός περιέχει τα φάρμακα nivolumab (νιβολουμάμπη) και ipilimumab (ιπιλιμουμάμπη). Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ο συνδυασμός εγκρίθηκε ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ενήλικες ασθενείς με ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα.

Είναι η πρώτη, νέα θεραπεία που εγκρίνεται από την FDA εδώ και 15 χρόνια. Η έγκριση βασίσθηκε στα ευρήματα της μελέτης CheckMate-743, που διεξήχθη σε περισσότερους από 600 ασθενείς. Οι μισοί από αυτούς έλαβαν τον συνδυασμό για χρονικό διάστημα έως 2 έτη και οι υπόλοιποι έκαναν έξι κύκλους συνδυασμένης χημειοθεραπείας.

Η μελέτη έδειξε σημαντικό όφελος στην ολική επιβίωση των ασθενών που έλαβαν τη νέα, συνδυασμένη ανοσοθεραπεία. Η μέση ολική επιβίωση ήταν 18,1 μήνες έναντι 14,1 μηνών με τη χημειοθεραπεία.

Επιπλέον, η μέση διάρκεια της ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία έφθασε τους 11 μήνες στους ασθενείς που λάμβαναν την ανοσοθεραπεία, έναντι 6,7 μηνών σε όσους έκαναν χημειοθεραπεία.

Περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές

«Το κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα αποτελεί μία σπάνια μορφή καρκίνου με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anne S. Tsao, καθηγήτρια Ιατρικής Ογκολογίας Θώρακος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Όταν διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβιώσεως ανέρχεται σε περίπου 10%».

Η Dr. Tsao, η οποία είναι επίσης διευθύντρια του Προγράμματος Μεσοθηλιώματος στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του πανεπιστημίου, εκτίμησε ότι η νέα συνδυασμένη ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει καθιερωμένη θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής για τον καρκίνο αυτό. Και πρόσθεσε πως η έγκριση της θεραπείας «γεννά ελπίδα για τους ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη εξουθενωτική νόσο».

Σύμφωνα με την FDA, οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς που λάμβαναν την συνδυασμένη ανοσοθεραπεία ήταν κόπωση, μυοσκελετικό άλγος (πόνος), εξάνθημα, διάρροια, δύσπνοια, ναυτία, μειωμένη όρεξη, βήχας και κνησμός. Οι παρενέργειες αυτές παρατηρήθηκαν στο τουλάχιστον 20% των ασθενών η κάθε μία.

Ο συνδυασμός nivolumab και ipilimumab συνοδεύεται και από άλλες προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση.

Το ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα αποτελεί την τρίτη μορφή καρκίνου της θωρακικής κοιλότητας για τον οποίο εγκρίνεται ο συνδυασμός nivolumab-ipilimumab. Έχει επίσης εγκριθεί για δύο συγκεκριμένες μορφές μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.