Μεγαλύτερη επιβίωση για ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος μέσω νέας τεχνολογίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος, Παγκρέατος και Χοληφόρων που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των πρώτων περιστατικών αντιμετώπισης καρκίνου παγκρέατος με το NanoKnife και τη μέθοδο IRE (Μη αναστρέψιμη ηλεκτροδιάτρηση) από τον Ευάγγελο Φελέκουρα, πρόεδρο του συνεδρίου, καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, 'Α Χειρουργική Κλινική «Λαϊκό» Νοσοκομείο.

Με τη χρήση ηλεκτρικού πεδίου το NanoKnife είναι το μοναδικό σύστημα παγκοσμίως που πραγματοποιεί τη μη θερμική καταστροφή καρκινικών όγκων που βρίσκονται κοντά σε ευαίσθητες δομές όπως τα αγγεία. Καθώς δεν βασίζεται στη θερμότητα για την κατάλυση ιστών το σύστημα NanoKnife μπορεί να διευρύνει τις επιλογές των ασθενών στους οποίους η κατάλυση μαλακών ιστών είναι δύσκολη ή ανέφικτη με τη χρήση θερμικών μεθόδων ή/και χειρουργικής αφαίρεσης.

Ο κ. Φελέκουρας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η «είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε πάντα στην αιχμή των εξελίξεων στα θέματα της χειρουργικής του Ήπατος, Παγκρέατος και των Χοληφόρων. Το συνέδριο αυτό γίνεται τόπος συνάντησης για επιστήμονες από όλο τον κόσμο και μεταξύ άλλων, θέτει στο επίκεντρο και νέες καινοτόμες μεθόδους, όπως την IRE, όπου ασθενείς με μη εξαιρέσιμους ή με οριακά εξαιρέσιμους όγκους του παγκρέατος υπό χημειοθεραπεία, μπορεί να υποβληθούν σε καταστροφή του όγκου τους ή να βελτιώσουν τα όρια εκτομής μετά από χειρουργική εξαίρεση. Στο πλαίσιο μελέτης, τα πρώτα αποτελέσματα της μεθόδου IRE στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ακόμα φαίνεται και έχει αρχίσει ήδη παγκοσμίως η χρήση της μεθόδου και σε άλλους μη εξαιρέσιμους ή οριακά εξαιρέσιμους όγκους του ήπατος, του προστάτου, του πνεύμονα, του ορθού και άλλων».

Χορηγός μεταξύ άλλων είναι η Cana Laboratories.