Μεγάλη έρευνα Ελλήνων Ιατρών συνδέει την παχυσαρκία με το… οξυγόνο

  • Iatropedia
Την κατανόηση της παθογένειας ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών παρεμβάσεων, ανοίγει μεγάλη επιστημονική έρευνα, Ελλήνων ιατρών. Η έρευνα σχετίζει άμεσα την έλλειψη οξυγόνου με την κυτταρική παχυσαρκία, τη συσσώρευση δηλαδή λιπιδίων στα κύτταρα.

Η έρευνα είναι από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας και δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Cell Science.

“Η έρευνα έδειξε ότι έκθεση καλλιεργειών ανθρωπίνων κυττάρων σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου (υποξία) προκαλεί την συσσώρευση σταγονιδίων λίπους στο εσωτερικό των κυττάρων, ένα είδος δηλαδή κυτταρικής «παχυσαρκίας. Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι αυτό οφείλεται στην επαγωγή από την υποξία του παράγοντα HIF-1, ο οποίος ενεργοποιεί την έκφραση του ενζύμου λιπίνη και την σύνθεση τριγλυκεριδίων. Είναι σημαντικό ότι η συσσώρευση των λιπιδίων μπορεί να αποφευχθεί όταν στα κύτταρα χορηγηθεί ένα φυσικό φλαβονοειδές που αναστέλλει την δράση του HIF-1” επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Σίμος, η ομάδα του οποίου εκπόνησε την έρευνα μαζί με τον με λέκτορα Βιοχημείας Ηλία Μυλωνή σε συνεργασία με την ομάδα του δρ Συμεών Σινιόσογλου στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ.

Ένας από τους λόγους που η σωματική παχυσαρκία οδηγεί συχνά σε προβλήματα υγείας είναι η άγνωστης αιτίας έκτοπη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα ζωτικών οργάνων όπως το ήπαρ. Η προκαλούμενη ασθένεια του «μη-αλκοολικού λιπώδους ήπατος» συχνά εξελίσσεται σε ηπατίτιδα και κίρρωση, μια επικίνδυνη για την ζωή κατάσταση. “Η μελέτη αυτή έρχεται να συμβάλει στην διαλεύκανση της αιτιολογίας αυτού του φαινομένου” πρόσθεσε ο κ Σίμος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην κατηγορία του iatropedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν