Μεγάλες ελπίδες από μη-επεμβατική επέμβαση για την απώλεια βάρους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βαριατρικός αρτηριακός εμβολισμός
Επί του παρόντος, οι θεραπείες για την παχυσαρκία επικεντρώνονται στην διατροφή, την άσκηση, τις φαρμακευτικές αγωγές και την επεμβατική χειρουργική. Όλες οι μέθοδοι έχουν να επιδείξουν αποτελέσματα, αλλά όλες έχουν και τα δικά τους προβλήματα.

Μια νέα διαδικασία, ο βαριατρικός αρτηριακός εμβολισμός, έρχεται ως η νέα μέθοδος απώλειας σωματικού βάρους με μη-επεμβατική χειρουργική, δηλαδή με τρόπο που δεν προϋποθέτει το άνοιγμα του ασθενή.

Είναι επίσης γνωστή και ως “αριστερός εμβολισμός γαστρικής αρτηρίας”. Πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πολλά χρόνια ως μια μέθοδος για να σταματήσει η αιμορραγία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Με τον βαριατρικό αρτηριακό εμβολισμό ο γιατρός εμποδίζει την κύρια αρτηρία που αιματώνει τον πυθμένα (fundus – ένα τμήμα του στομάχου). Η απόφραξη γίνεται εισάγοντας μικροσκοπικές χάνδρες μέσα στην αρτηρία μέσω ενός καθετήρα που εισέρχεται από την βουβωνική χώρα ή τον καρπό. Τα σφαιρίδια στη συνέχεια “βρίσκουν τον δρόμο τους” προς την αρτηρία και μπλοκάρουν όλα τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία στο σημείο.

Πώς αυτή η παρεμπόδιση στην παροχή αίματος βοηθάει τον ασθενή που θέλει να χάσει κιλά; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό βρίσκεται στον ρόλο της ορμόνης γκρελίνης, η οποία παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στον πυθμένα του στομάχου.

βαριατρικός αρτηριακός εμβολισμός

Ο ρόλος της γκρελίνης

Η γκρελίνη έχει ονομαστεί και “ορμόνη της πείνας”. Όταν το στομάχι είναι άδειο, παράγει γκρελίνη. Αντίθετα, όταν το στομάχι είναι γεμάτο και τεντώνεται, η παραγωγή και απελευθέρωση γκρελίνης παύει. Η γκρελίνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη, που λειτουργεί στον υποθάλαμο, επάγοντας το αίσθημα της πείνας και προετοιμάζοντας το σώμα για να καταναλώσει τροφή, αυξάνοντας, για παράδειγμα, την κινητικότητα του εντέρου.

Συνολικά, περισσότερες από 40 ορμόνες έχει επιβεβαιωθεί ότι περιορίζουν την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει ένας άνθρωπος. Μέχρι σήμερα όμως, η γκρελίνη είναι η μόνη ορμόνη που έχει βρεθεί ότι διεγείρει την πρόσληψη τροφής.

Ο βαριατρικός αρτηριακός εμβολισμός, με τη μείωση της ροής του αίματος προς τον πυθμένα του στομάχου, πετυχαίνει να μειώσει την απελευθέρωση της γκρελίνης σημαντικά και, ως εκ τούτου, να μειώσει και το αίσθημα της πείνας.

Βαριατρικός αρτηριακός εμβολισμός: Τι έδειξε η έρευνα

Επιστήμονες από την Σχολή Ιατρική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Johns Hopkins, με επικεφαλής τον δρ Clifford Weiss, πραγματοποίησαν έρευνα επάνω σε αυτή τη νέα μέθοδο θεραπείας της παχυσαρκίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 40 και 50 (πάνω από το όριο της παχυσαρκίας που είναι 30), αλλά κατά τ’ άλλα ήταν υγιείς. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την απώλεια βάρους των συμμετεχόντων, τα επίπεδα γκρελίνης στον οργανισμό τους, τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τον βαριατρικό αρτηριακό εμβολισμό και τα επίπεδα της πείνας τους σε ενδιάμεσα διαστήματα 1, 3 και 6 μηνών.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίασε ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την μη-επεμβατική αυτή διαδικασία. Όλοι οι συμμετέχοντες επέδειξαν απώλεια βάρους και σημαντική μείωση στο αίσθημα πείνας.

Μία από τις κύριες παραμέτρους που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν η μέση απώλεια περιττού βάρους των συμμετεχόντων. Το μέτρο αυτό δίνει το ποσοστό της απώλειας βάρους, πάνω από το επίπεδο του ιδανικού βάρους σώματος του ασθενούς. Διαπίστωσαν ότι η μέση απώλεια περιττού βάρους στους 1, 3 και 6 μήνες μετά τον βαριατρικό αρτηριακό εμβολισμό ήταν 5,9%, 9,5% και 13,3%, αντίστοιχα.

Επίσης, η μείωση στο αίσθημα πείνας των συμμετεχόντων μετρήθηκε με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου, το οποίο οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν όλη την ημέρα για 6 ημέρες πριν από τη διαδικασία και 6 ημέρες πριν από κάθε ημέρα αξιολόγησης (στους 1, 3 και 6 μήνες). Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στις 2 εβδομάδες, στον 1 μήνα και στους 3 μήνες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μείωση στο αίσθημα της πείνας τους κατά 81%, 59% και 26%!

Στους 3 μήνες, το επίπεδο γκρελίνης είχε μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 17,5%!

Οι ερευνητές έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι απαιτούνται περισσότερες παρόμοιες έρευνες επάνω στον βαριατρικό αρτηριακό εμβολισμό, προκειμένου να βγουν πιο σίγουρα συμπεράσματα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Επεμβατικής Ραδιολογίας (Society for Interventional Radiology), που έγινε στο Βανκούβερ του Καναδά.

http://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείκτης Μάζας Σώματος: Πότε λέει “ψέμματα” για την υγεία σας – Υπολογισμός

Περιφέρεια μέσης: Πόσα εκατοστά είναι το όριο για καρδιακή νόσο σε άνδρες και γυναίκες

ΣΟΚ: Πόσοι είναι οι παχύσαρκοι παγκοσμίως; Εμπρός, πείτε ένα νούμερο…

Παχυσαρκία, στρες και… τεχνολογία (!) οδηγούν σε αλλεργίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν