Με ποια νοσήματα σχετίζονται οι ομάδες αίματος. Τι αναφέρουν ειδικοί του ΕΚΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
ομάδες αίματος
Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις πιθανές συσχετίσεις των ομάδων αίματος με τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας, θρομβώσεων, έλκους, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων δεινών. Τι ισχύει για το προσδόκιμο επιβίωσης

Οι ομάδες αίματος έχουν συσχετιστεί με την ευπάθεια σε διάφορες παθήσεις και διαταραχές, στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνεται η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Στη διάρκεια της πανδημίας δημοσιεύθηκαν αρκετές μελέτες οι οποίες έδειξαν πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Α, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, σε σύγκριση με όσους έχουν ομάδα αίματος O.

Η COVID-19, όμως, είναι απλώς μία από τις παθήσεις που σχετίζονται με τις ομάδες αίματος. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα διαθέσιμα προκαταρκτικά δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση των ομάδων αίματος με την εκδήλωση διαφόρων νοσημάτων αλλά και με το προσδόκιμο επιβιώσεως.

Καρδιακή νόσος

Ο κίνδυνος για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου τείνει να είναι χαμηλότερος για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με άλλες ομάδες αίματος είναι πιθανότερο να διαθέτουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης και μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη δημιουργία θρόμβων.

Καρκίνος του στομάχου και του παγκρέατος

Τα άτομα με ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του παγκρέατος απ’ ό,τι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν τα άτομα με ομάδα αίματος Α. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι συχνότερη μεταξύ των ατόμων αυτών.

Το συγκεκριμένο βακτήριο ανευρίσκεται στο στομάχι και στο έντερο και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, έλκη και καρκίνο.

Ελονοσία

Η ελονοσία διασπείρεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μεταδίδουν το υπαίτιο παράσιτο στον άνθρωπο. Ακολούθως, το παράσιτο μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του ανθρώπου.

Έχει βρεθεί πως τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από το παράσιτο αυτό.

Πεπτικά έλκη

Τα πεπτικά έλκη είναι επώδυνες ανοικτές πληγές που ανευρίσκονται συχνότερα στο στόμαχο και στο δωδεκαδάκτυλο. Αναπτύσσονται συχνότερα στα άτομα με ομάδα αίματος Ο.

Θρομβώσεις

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση παρατηρείται όταν το αίμα δημιουργεί θρόμβο σε κάποια φλέβα που βρίσκεται εσωτερικά στα κάτω άκρα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί ο θρόμβος και να καταλήξει στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή).

Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες για θρόμβωση..

Μνήμη

Μικρή μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με προβλήματα μνήμης είχαν συχνότερα ομάδα αίματος ΑΒ, χωρίς να υπάρχει σαφής εξήγηση για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Σακχαρώδης διαβήτης

Η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να είναι συχνότερη σε άτομα με ομάδες αίματος Α και Β. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί το παθοφυσιολογικό υπόστρωμα.

Άγχος

Το άγχος (στρες) οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης στο αίμα, γι’ αυτό και η κορτιζόνη χαρακτηρίζεται ως η ορμόνη του στρες. Τα άτομα με ομάδα αίματος Α τείνουν να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα κορτιζόλης.

Προσδόκιμο ζωής

Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν πιθανώς μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Φωτογραφία: iStock