Μάθετε τα πάντα για το facelift!

  • Iatropedia
Μια επαναστατική μέθοδο αντιγήρανσης είναι το facelift με το οποίο οι πλαστικοί επανορθώνουν τις βλάβες που έχει επιφέρει η γήρανση στο πρόσωπο. Οι ειδικοί αντιμετωπίζουν τη χαλάρωση και την πτώση στην περιοχή του κροτάφου και των φρυδιών, στα ζυγωματικά, τις παρειές και φυσικά στο λαιμό με μαθηματική ακρίβεια.

Πότε και ποιοι μπορούν να κάνουν facelift; Αφήνει σημάδια η επέμβαση; Για πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Γράφει ο Γιώργος Σκούρας, πλαστικός χειρουργός, συνεργάτης της Κλινικής ΡΕΑ

Tο facelift είναι η όμορφη, η μαγευτική επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής. Είναι όμορφη καταρχήν για το χειρουργό, γιατί πρέπει να εκτελεί πολύ λεπτούς χειρισμούς,να είναι πολύ ακριβής στις κινήσεις του, να σέβεται τους ιστούς, να συμπεριφέρεται στους ιστούς κατά κάποιον τρόπο σαν να ανήκουν στο δικό του πρόσωπο. Είναι βεβαίως εξίσου όμορφη για τον ασθενή, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί και γυρίζει το χρόνο 10-15 έτη πίσω…

Με το facelift επανορθώνουμε τις βλάβες που έχει επιφέρει η γήρανση στο πρόσωπο. Αντιμετωπίζουμε τη χαλάρωση και την πτώση στην περιοχή του κροτάφου και των φρυδιών, στα ζυγωματικά, τις παρειές και φυσικά στο λαιμό. Συνήθως, μαζί με το facelift κάνουμε και βλεφαροπλαστική για να διορθώσουμε τη χαλάρωση των βλεφάρων.

Πώς ακριβώς επιδρά το facelift στο πρόσωπο;

Με το facelift αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της χαλάρωσης του προσώπου. Η χαλάρωση αυτή αφορά καταρχάς στο δέρμα, του οποίου αφαιρούμε την περίσσεια και το περιστρέφουμε και το επαναφέρουμε στη θέση που ήταν πριν χαλαρώσει.

Η πτώση αφορά ταυτόχρονα, όμως, και στους εν τω βάθει ιστούς του προσώπου, μυς και περιτονίες δηλαδή, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Και οι ιστοί αυτοί έχουν με τα χρόνια χαλαρώσει και πρέπει να ανορθώνονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτό σημαίνει, ότι δεν πρέπει να χειρουργούμε μόνο επιφανειακά. Για να έχουμε ένα φυσικό και μακροχρόνιο αποτέλεσμα, πρέπει να ανορθώνουμε τόσο το δέρμα,όσο και τους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα.

Πώς φαίνεται ένα πρόσωπο που έχει υποβληθεί σε facelift;

Ένα επιτυχημένο facelift είναι αυτό που δεν το καταλαβαίνει κανένας. Ακόμα και άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του ασθενούς δεν υποψιάζονται την αλλαγή. Το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο, πιο χαρούμενο, σαν ο ασθενής να μόλις έχει γυρίσει από διακοπές. Και βέβαια, ακόμη και ο ίδιος ο ασθενής δε βλέπει κάτι περίεργο όταν κοιτάζεται μετεγχειρητικά στον καθρέπτη.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για το facelift;

Για να υποβληθεί ένας ασθενής σε facelift, πρέπει να έχει παρουσιαστεί χαλάρωση στο πρόσωπο. Η ηλικία που ένα πρόσωπο αρχίζει να χαλαρώνει είναι η δεκαετία των 40 περίπου. Όσο πιο μικρός σε ηλικία ο ασθενής που υποβάλλεται στην επέμβαση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια του αποτελέσματος και τόσο πιο φυσικό το αποτέλεσμα. Το νεανικό δέρμα και οι νεανικοί ιστοί ανταποκρίνονται καλύτερα, αρχικά στο χειρουργείο και αργότερα, διατηρούν το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Αντιστρόφως, όσο πιο μεγάλες είναι οι βλάβες που έχει επιφέρει η γήρανση, τόσο πιο αισθητή η διαφορά μετα το χειρουργείο.

Υποβάλλονται και άνδρες σε facelift;

Σήμερα πλέον, αυξάνεται ολοένα η συχνότητα των ανδρών που υποβάλλονται σε facelift. Οι λόγοι είναι τόσο επαγγελματικοί (πιο ανταγωνιστικοί στην εργασία τους), όσο και κοινωνικοί. Και είναι αλήθεια ότι η κοινωνία που ζούμε θέλει και τους άνδρες πλέον να φαίνονται πιο όμορφοι. Ένας άνδρας στα 50 του σήμερα είναι έντονα δραστήριος. Κι όμως, οι «σακούλες» γύρω από τα μάτια ή η χαλάρωση στις παρειές μπορεί να τον κάνουν να δείχνει μεγαλύτερος και κουρασμένος.

Ποιο είναι το σύνηθες προφίλ των ασθενών που υποβάλλονται στην επέμβαση;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ στους ασθενείς που υποβάλλονται σε facelift. Η επέμβαση απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Δεν είναι προνόμιο των πλουσίων ή των ανθρώπων που ασχολούνται με τα ΜΜΕ, όπως γινόταν στο παρελθόν. Τα ταμπού που υπήρχαν παλαιότερα έχουν σημαντικά εξασθενήσει. Και οι ασθενείς σήμερα είναι καλύτερα ενημερωμένοι για το αποτέλεσμα της επέμβασης, που είναι φυσικό.

Πού γίνονται οι τομές;

Το πλεονέκτημα που έχουμε στο πρόσωπο είναι ότι μπορούμε να να κρύψουμε τις τομές μέσα στα μαλλιά. Το μόνο εκτεθειμένο κομμάτι της τομής είναι γύρω από το αυτί. Και πάλι όμως, τοποθετείται μέσα σε μια φυσική πτυχή του δέρματος, οπότε δε φαίνεται. Το πρόσωπο έχει πολύ καλή αιμάτωση, οπότε έχει πολύ καλή επούλωση.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 3 ώρες. Ποτέ όμως δεν κοιτάμε το ρολόι, δεν τελειώνουμε το χειρουργείο αν δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, για να παραδώσουμε το αποτέλεσμα που υποσχεθήκαμε στον ασθενή.

Πόσες μέρες παραμένει ο ασθενής στο νοσοκομείο;

Δε χρειάζεται παρά μόνο ένα βράδυ. Την πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο αφαιρείται ο επίδεσμος και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική. Πόνο δεν έχει σε κανένα μετεγχειρητικό στάδιο η επέμβαση, ενώ τα οιδήματα είναι ήπια.

Πότε επανέρχεται σε δουλειά, γυμναστική;

Ο ασθενής επανέρχεται στη δουλειά του μετά από 7-10 μέρες και στη γυμναστική μετά από περίπου 20 μέρες.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα του facelift;

Το facelift στην πραγματικότητα διαρκεί για πάντα. Γιατί,αν κάνεις facelift, θα δείχνεις καλύτερα από αυτό που είχε σχεδιάσει η φύση για το υπόλοιπο της ζωής σου. Πρακτικά, 10 χρόνια μετά το χειρουργείο το πρόσωπο θα είναι καλύτερο από ό,τι ήταν ακριβώς πριν το χειρουργείο. Όλα αυτά, βέβαια, αν χειρουργήσεις εν τω βάθει. Όχι μόνο επιφανειακά στο δέρμα, αλλά και στο μυικό σύστημα που βρίσκεται από κάτω.

Γίνεται και βλεφαροπλαστική μαζί με το facelift;

Ναι. Αν δεν έχει υποβληθεί ο ασθενής σε βλεφαροπλαστική στο παρελθόν, συνήθως γίνεται μαζί με το facelift. Γιατί αν διορθώουμε τη χαλάρωση σε όλο το πρόσωπο και αφήσουμε τις «σακούλες» στα βλέφαρα, θα φαίνονται δυο κουρασμένα μάτια σε ένα νέο πρόσωπο.

Η βλεφαροπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία;

Όταν γίνεται σε συνδυασμό με το facelift , τότε γίνεται με γενική αναισθησία . Σαφώς, όμως η βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί και μόνη της, αν το μόνο που απασχολεί τον ασθενή είναι η χαλάρωση των βλεφάρων. Στην περίπτωση αυτή, η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου μία ώρα και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι λίγο μετά το πέρας της επέμβασης.

Τι προσφέρει η βλεφαροπλαστική στο πρόσωπο;

Με την επέμβαση αυτή αφαιρούμε την περίσσεια δέρματος και λίπους, τόσο στα άνω, όσο και στα κάτω βλέφαρα, τις γνωστές «σακούλες». Η βλεφαροπλαστική προσφέρει μια ανανέωση της περιοφθαλμικής περιοχής. Τα μάτια μετά την επέμβαση φαίνονται πιο ξεκούραστα.

Αφήνει σημάδια η επέμβαση;

Τα βλέφαρα έχουν άριστη ικανότητα επούλωσης,επομένως σε σύντομο χρονικό διάστημα οι τομές γίνονται αδιόρατες.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής;

Ναι. Η επέμβαση έχει μόνιμο αποτέλεσμα. Αν χειρουργήσεις τις «σακούλες» στα βλέφαρα, αυτές δεν ξαναδημιουργούνται.