Μάθετε τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου

  • Iatropedia
Ο καρκίνος του οισοφάγου εμφανίζεται πιο συχνά στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες, καθώς έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Η πιθανότητα εμφάνισης είναι μικρή σε νέα άτομα και αυξάνεται με την ηλικία. Περίπου το 85% των περιπτώσεων με καρκίνο του οισοφάγου είναι ηλικίας πάνω από 55 ετών. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι καρκίνου του οισοφάγου:

Καρκίνος εκ πλακώδους επιθηλίου. Εμφανίζεται πιο συχνά στη μαύρη φυλή, ενώ είναι σπάνιος όγκος στο δυτικό ημισφαίριο με 6-13 νέες περιπτώσεις το χρόνο ανά 100.000 κατοίκους. Εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ 60ου και 70ου έτους της ηλικίας και είναι συχνότερος στους άνδρες.

Αδενοκαρκίνωμα. Είναι πιο συχνό στη λευκή φυλή. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αυξηθεί κατά πολύ η συχνότητα εμφάνισής του στις δυτικές χώρες, ενώ στις ΗΠΑ είναι πλέον ο συχνότερος τύπος καρκίνου του οισοφάγου. Αποτελεί περίπου το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του οισοφάγου.

Σημεία και συμπτώματα

Δυσκαταποσία

Το πιο κοινό σύμπτωμα στον καρκίνο του οισοφάγου είναι η αίσθηση πως η τροφή έχει κολλήσει στο λαιμό, δηλαδή δυσκαταποσία. Στην έναρξη τα συμπτώματα είναι ήπια και στη συνέχεια χειροτερεύουν, καθώς ο οισοφάγος στενεύει. Όταν η κατάποση γίνεται δύσκολη οι ασθενείς συχνά αλλάζουν τη διατροφή τους και τις διατροφικές τους συνήθειες, χωρίς να το συνειδητοποιούν. Τρώνε μικρότερες μπουκιές, μασάνε την τροφή τους πιο προσεκτικά και αργά και προτιμούν περισσότερο ρευστές τροφές που μπορεί να περάσουν μέσω του οισοφάγου πιο εύκολα.

Ενοχλήσεις στο στήθος

Μερικές φορές, οι άνθρωποι παραπονούνται για πόνο, κάψιμο ή πίεση στο στήθος. Η κατάποση μπορεί να γίνει επώδυνη όταν ο καρκίνος είναι αρκετά μεγάλος περιορίζοντας τη διέλευση της τροφής μέσω του οισοφάγου.

Απώλεια βάρους

Περίπου οι μισοί ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου χάνουν βάρος. Αυτό συμβαίνει λόγω των προβλημάτων στην κατάποση, τη μειωμένη όρεξη και την αύξηση του μεταβολισμού λόγω του καρκίνου.

Άλλα συμπτώματα

Άλλα πιθανά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

·βραχνάδα στη φωνή

·χρόνιος βήχας

·λόξυγκας

·πνευμονία

·πόνος στα οστά

·εμετός με αίμα

·αίμα στα κόπρανα

·αδυναμία, κούραση

Εάν εμφανίζετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχετε καρκίνο του οισοφάγου. Πράγματι, πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανότερο να προκαλούνται από άλλες αιτίες. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά προβλήματα στην κατάποση, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να βρεθεί η αιτία και να θεραπευτεί.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν