Μάθε για την καρδιά σου από τα βλέφαρα σου

  • Iatropedia
Κίτρινα σημάδια στα βλέφαρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για καρδιακά επεισόδια σύμφωνα με Βρετανική έρευνα

Ασθενείς που εμφανίζουν κίτρινα σημάδια στα βλέφαρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές παθήσεις μεταξύ των οποίων και καρδιακά επεισόδια. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal πραγματοποιήθηκε στη Δανία και ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '70.

Τα «ξανθελάσματα», όπως ονομάζονται, είναι κίτρινα σημάδια στα βλέφαρα και δημιουργούνται από την αυξημένη συγκέντρωση χοληστερίνης. Είναι πολύ πιθανόν όμως να προειδοποιούν για τη συγκέντρωση χοληστερίνης και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως επίσης και για άλλες παθήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασθενείς που είχαν ξανθελάσματα είχαν 48% πιθανότητες να πάθουν καρδιακό επεισόδιο. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που έχουν ξανθελάσματα επισκέπτονται κάποιο δερματολόγο μόνο για αισθητικούς λόγους και αγνοούν τον υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους.

Καλό είναι, λοιπόν, εαν παρατηρήσετε τέτοια σημάδια να ανζητήσετε τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού σας. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί αυτός ο κίνδυνος να περιοριστεί.