Μαστογραφία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

  • Iatropedia
Η μαστογραφία είναι μία απαραίτητη εξέταση για την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τα ψηλαφητά ογκίδια που αισθάνεται η ίδια η γυναίκα κατά την αυτοεξέταση των μαστών, αλλά ανιχνεύει και βλάβες οι οποίες ούτε η γυναίκα ούτε ο γιατρός μπορούν να αισθανθούν. Έτσι μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο πριν δώσει συμπτώματα και πριν κάνει μεταστάσεις.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Πόση ακρίβεια έχει η μαστογραφία;

Η μαστογραφία είναι 85 έως 90 % ακριβής. Οι μαστογραφίες έχουν βελτιώσει κατά πολύ τη δυνατότητά τους για την ανίχνευση όγκων του μαστού πριν να είναι αρκετά μεγάλοι για να ψηλαφηθούν. Ωστόσο, είναι πιθανό ένα ογκίδιο που γίνεται αισθητό (ψηλαφητό) να μην φαίνεται στην μαστογραφία. Παρόλα αυτά οποιαδήποτε ανωμαλία νιώθετε κατά την αυτοεξέταση των μαστών σας θα πρέπει να αξιολογηθεί από το γιατρό σας. Στη συνέχεια μία μαστογραφία ή/ και ένας υπέρηχος μπορεί να είναι αναγκαία διαγνωστικά εργαλεία.

Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία;

Η ψηφιακή μαστογραφία στηρίζεται σε νεότερη τεχνολογία με αποτέλεσμα να έχει περισσότερα οφέλη από την κλασσική μαστογραφία. Έχει υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια και ιδίως στις νέες γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Έτσι οι αλλοιώσεις απεικονίζονται καλύτερα και μπορούν να αξιολογηθούν με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον η διαδικασία της εξέτασης γίνεται πιο απλά, σε λιγότερο χρόνο και καθίστασται ευκολότερη η εξάταση των μαστών μεγάλου μεγέθους με την πίεση που ασκείται να είναι σαφώς μικρότερη.

Πώς εμφανίζονται οι βλάβες στη μαστογραφία;

Μια πιθανή βλάβη στη μαστογραφία θα μπορούσε να ονομάζεται όζος, μάζα κτλ. Οι βλάβες με ομαλά, σαφώς καθορισμένα όρια είναι συχνά καλοήθεις. Ο υπέρηχος συχνά είναι απαραίτητος για να καθορίσει τι υπάρχει στο εσωτερικό της βλάβης. Έτσι αν περιέχει υγρό ονομάζεται κύστη. Μια βλάβη η οποία έχει ακανόνιστο περίγραμμα ή έχει ένα σχήμα που μοιάζει με αστέρι μπορεί να είναι ύποπτη και μια βιοψία είναι συνήθως απαραίτητη στη συνέχεια.

Οι μικροαποτιτανώσεις είναι ένας άλλος τύπος ευρημάτων που παρατηρούνται αρκετές φορές στη μαστογραφία. Οι περισσότερες μικροαποτιτανώσεις είναι καλοήθεις. Ανάλογα με την εμφάνιση των μικροαποτιτανώσεων, μια βιοψία μπορεί να χρειάζεται για τη διερεύνησή τους.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος τραχήλου μήτρας και εμβόλιο: Όσα πρέπει να ξέρετε!

Καρκίνος μήτρας: ανοσία με μια δόση!