Μας ξανανιώνει η ζωή κοντά στο πάρκο. Πόσα χρόνια «κόβει» από πάνω μας

  • Ρούλα Τσουλέα
πάρκο
Τι έδειξε πολυετής μελέτη για τον αντίκτυπο της γειτονιάς όπου ζούμε στην γήρανση του οργανισμού μας.

Η ζωή κοντά σε χώρους πρασίνου, όπως ένα πάρκο, όχι μόνο σημαίνει περισσότερη ηρεμία, ησυχία και δροσιά, αλλά μπορεί να επιβραδύνει και τη βιολογική γήρανση, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.

Αναλύοντας δεδομένα μίας 20ετίας από περισσότερους από 900 εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι ζούσαν κοντά σε πάρκο είχαν χαμηλότερη βιολογική ηλικία από την χρονολογική τους.

Αυτό σημαίνει πως τα κύτταρά τους ήταν πιο νέα από το αναμενόμενο, με βάση την ημερομηνία γέννησής τους.

Ωστόσο είχε πολύ μεγάλη σημασία η χρήση του χώρου πρασίνου και το αίσθημα που απέπνεε για τους περιοίκους, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 924 εθελοντές, οι οποίοι ζούσαν σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ. Οι πόλεις ήσαν το Μπέρμιγχαμ, το Σικάγο, η Μινεάπολις και το Όκλαντ.

Κατά την έναρξη της μελέτης, η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 45 έτη. Περισσότεροι από τους μισούς (οι 504) είχαν πάρκο και άλλους χώρους πρασίνου εντός 5 χιλιομέτρων από τη διεύθυνση κατοικίας τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές επί 20 χρόνια, από το 1986 έως το 2006. Χρησιμοποιώντας εικόνες δορυφόρων μέτρησαν την απόσταση μεταξύ των οικιών των εθελοντών και των χώρων πρασίνου. Επιπλέον, στα 15 και 20 χρόνια της μελέτης τούς πήραν δείγματα αίματος για να ελέγξουν την μεθυλίωση του DNA.

Η μεθυλίωση του DNA είναι μία διαδικασία κατά την οποία προστίθενται στο γενετικό υλικό μικρά μόρια (μεθυλικές ομάδες). Η προσθήκη αυτή συμβαίνει εξαιτίας της επίδρασης ποικίλων παραγόντων, όπως η διατροφή, οι ορμόνες, το στρες κ.λπ. Το επακόλουθό της είναι να επηρεάζεται η έκφραση των γονιδίων και να δημιουργούνται οι λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές στο γονιδίωμά μας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν αξιόπιστο προάγγελο προβλημάτων υγείας, όπως:

  • Η καρδιαγγειακή νόσος
  • Ο καρκίνος
  • Η νοητική δυσλειτουργία

Αποτελούν επίσης πιο ακριβή δείκτη της ηλικίας του σώματος, απ’ ό,τι η ημερομηνία γεννήσεως.

Τα ευρήματα

Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες (π.χ. το κάπνισμα), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι εθελοντές ζούσαν σε σπίτια που κοντά είχαν μεγάλο πάρκο, ήσαν κατά σχεδόν 2,5 χρόνια νεότεροι από βιολογικής πλευράς.

«Μεγάλο πάρκο» σημαίνει ότι τα σπίτια τους περιβάλλονταν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από χώρο πρασίνου που κάλυπτε το 30% της περιοχής.

Ωστόσο το όφελος παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο της γειτονιάς όπου ζούσαν οι εθελοντές. Το επίπεδο αυτό ως φαίνεται επηρεάζει την ποιότητα των χώρων πρασίνων. Επηρεάζει επίσης τις πιθανότητες να τους επισκέπτονται οι περίοικοι, αποκομίζοντας τα οφέλη τους.

«Η ζωή κοντά σε ένα πάρκο μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε νεότεροι από την αληθινή ηλικία μας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Kyeezu Kim, μεταδιδακτορική υπότροφος στην Σχολή Προληπτικής Ιατρικής του Northwestern. «Ωστόσο το όφελος που θα αποκομίσουμε μπορεί να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες, όπως το στρες, η ποιότητα του χώρου πρασίνου και οι κοινωνικές συνθήκες».

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν με ποιον μηχανισμό αναπτύσσονται τα παρατηρούμενα οφέλη. Διερευνούν επίσης τη συσχέτιση μεταξύ των χώρων πρασίνων και συγκεκριμένων εκβάσεων της υγείας.

Φωτογραφία: iStock