Μαρία Μενούνος: Ποια συμπτώματα οφείλονταν στον καρκίνο που είχε στο πάγκρεας

  • Ρούλα Τσουλέα
Μενούνος
Ο Νοέμβριος είναι Μήνας Ενημέρωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος, που προσβάλλει ετησίως 2.300 Έλληνες.

Για τα συμπτώματα που είχε πριν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος μίλησε η Μαρία Μενούνος, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο.

Η 45χρονη, σήμερα, παρουσιάστρια διαγνώστηκε με έναν σπάνιο και λιγότερο επιθετικό τύπο καρκίνου του παγκρέατος τον Ιανουάριο του 2023. Έως τότε όμως είχε περάσει πολλούς μήνες υποφέροντας από έντονο πόνο στο στομάχι της.

«Ήταν το είδος του πόνου που σε κάνει να νιώθεις ότι θα εκραγούν τα σωθικά σου», είπε στο TODAY.com. «Νόμιζα ότι ευθυνόταν μια σαλάτα με farro που είχα φάει. Πίστεψα στην αρχή ότι είχα αρχίσει να έχω δυσανεξία στη γλουτένη και το στομάχι μου δεν άντεχε πια τα δημητριακά».

Παρά τις εξετάσεις που έκανε το 2022 – μεταξύ αυτών γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση και αξονική τομογραφία – οι γιατροί δεν βρήκαν κάτι. Δεν ήξεραν που να αποδώσουν τον τυμπανισμό, τη διάρροια και τον πόνο στο στομάχι που την ταλαιπωρούσαν επί μήνες.

Απηυδισμένη η Μαρία Μενούνος, αποφάσισε στις αρχές του χρόνου να κάνει ολόσωμη μαγνητική τομογραφία. Αυτή ήταν που αποκάλυψε την ύπαρξη ενός όγκου διαμέτρου 3,9 εκατοστών στο πάγκρεάς της. Η διάγνωση επιβεβαιώθηκε με δεύτερη μαγνητική. Η αξονική δεν είχε δείξει τον όγκο, διότι δεν μπορούσε να τον απεικονίσει καθαρά.

«Γι’ αυτό τον λόγο σε όποιον με ρωτάει: αν τα συμπτώματά σου επιμένουν, να επιμείνεις και εσύ. Πρέπει να γίνεις υπέρμαχος του εαυτού σου και να συνεχίσεις να πιέζεις. Είναι εξαντλητικό, αλλά η ζωή σου στ’ αλήθεια εξαρτάται από αυτό», τόνισε η κυρία Μενούνος.

Διαβάστε ακόμα Τι είναι ο σπάνιος καρκίνος του παγκρέατος με τον οποίο διαγνώστηκε η Μαρία Μενούνος

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος

Ο Νοέμβριος είναι Μήνας Ενημέρωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος. Η νόσος διαγιγνώσκεται ετησίως σε περισσότερους από 2.300 ανθρώπους στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι ο έκτος συχνότερος στην Ελλάδα. Αποτελεί επίσης την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO).

Η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία για την αντιμετώπιση του καρκίνου αυτού. Δυστυχώς, στα πολύ πρώιμα στάδιά του συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). Αυτά συνήθως αναπτύσσονται όταν ο καρκίνος είναι ήδη προχωρημένος.

Ένας λόγος παραπάνω για να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην αξιολόγηση των ύποπτων συμπτωμάτων από τον γιατρό.

Η πιο συχνή μορφή καρκίνου του παγκρέατος είναι το παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα. Έχει φτωχή πρόγνωση διότι συνήθως ανιχνεύεται σε προχωρημένο στάδιο. Όπως και να έχει, τα συμπτώματα που μπορεί να το υποκρύπτουν είναι:

  • Ίκτερος (κιτρίνισμα στα μάτια και στο δέρμα)
  • Πόνος στην κοιλιά ή στη μέση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Ναυτία και έμετος
  • Ανορεξία
  • Αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις αιφνίδια εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη

…και των νευροενδοκρινών όγκων

Η κυρία Μενούνος είχε, όπως προαναφέρθηκε, νευροενδοκρινή όγκο του παγκρέατος. Αυτός είναι σπάνιος: αποτελεί το μόλις 2% των κρουσμάτων καρκίνου του παγκρέατος. Είναι επίσης λιγότερο επιθετικός και έχει πολύ καλύτερη πρόγνωση.

Ο τύπος αυτός αρχίζει στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ορμόνες. Έτσι, τα ύποπτα συμπτώματα εξαρτώνται από το είδος της ορμόνης που παράγουν τα κύτταρα που προσβάλλονται. Μπορεί λ.χ. να παρατηρηθεί:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Καυστικός πόνος στην κοιλιά ή
  • Ίκτερος

«Πραγματικά ενθαρρύνω όποιον έχει επίπονα ή συνεχή συμπτώματα, όπως διάρροια, τυμπανισμό, φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα να το ψάξει. Κάτι συμβαίνει», τόνισε η κυρία Μενούνος. «Πολλοί άνθρωποι θέλουν να αγνοήσουν τα συμπτώματα και να συνεχίσουν τη ζωή τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αυτό όμως δεν θα τους βγει σε καλό. Το ξέρω, γιατί τα πέρασα κι εγώ».

Η Μαρία Μενούνος, που έχει επιζήσει και από όγκο στον εγκέφαλο, χειρουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023. Αφαιρέθηκε ο καρκίνος, τμήμα του παγκρέατος, ο σπλήνας της και 17 λεμφαδένες. Η βιοψία έδειξε ότι ο καρκίνος της δεν έχει εξαπλωθεί και έτσι δεν έκανε άλλη θεραπεία. Κάνει όμως τακτικά εξετάσεις.

Φωτογραφία: iStock