Λοίμωξη: για πόσο καιρό είναι μεταδοτική;

  • Iatropedia
Η μεταδοτικότητα εξαρτάται από τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη.

Οι περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις είναι μεταδοτικές πρίν εσείς αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία ή να παρατηρήσετε ένα εξάνθημα.

Οι μολυσματικές περίοδοι για ορισμένες κοινές ιογενείς λοιμώξεις είναι:

Κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι μεταδοτική για μία ή δύο ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα σας. Τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες.

Σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν περίπου μία εβδομάδα, αν και ο βήχας μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις εβδομάδες. Κρυολογήματα τείνουν να διαρκούν περισσότερο σε παιδιά μέχρι την ηλικία των πέντε, συνήθως γύρω στο 10 έως 14 ημέρες.

Η γρίπη

Η γρίπη είναι συνήθως μεταδοτική μια ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και παραμένει για περίπου πέντε έως έξι ημέρες.

Τα παιδιά και τα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικά για μερικές ημέρες περισσότερο.

Βρογχίτιδα

Το χρονικό διάστημα που βρογχίτιδα είναι μεταδοτική ποικίλλει, ανάλογα με την αιτία του. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν δύο με τρεις εβδομάδες, αν και ο βήχας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Βρογχίτιδα πιο συχνά προκαλείται από ιούς. Βρογχίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτήρια, αλλά σπανιότερα.

Η ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά είναι μεταδοτική από περίπου μία έως δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι οι φυσαλίδες να σχηματίσουν πλήρη κρούστα. Αυτό γίνεται συνήθως πέντε έως έξι ημέρες μετά την έναρξη του εξανθήματος.

Αδενοπάθεια

Αδενοπάθεια είναι μεταδοτική κατά την περίοδο επώασης (το χρονικό διάστημα από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων), και μπορεί να είναι 33 με 49 ημέρες.

Παραμένουμε μεταδοτικοί για τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη μόλυνση.

Μερικοί άνθρωποι έχουν τον ιό στο σάλιο τους μέχρι και 18 μήνες μετά τη λοίμωξη.

Ιλαρά

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 9 έως 11 ημέρες μετά την μόλυνση. Η ιλαρά είναι πλέον μολυσματική μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων και πριν από το εξάνθημα.

Τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κόκκινα μάτια και ευαισθησία στο φως, και το κρύο-όπως συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή, υγρά μάτια, πρήξιμο στα βλέφαρα και το φτέρνισμα. Περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες αργότερα, εμφανίζεται ένα κόκκινο-καφέ εξάνθημα που διαρκεί μέχρι και οκτώ ημέρες.

Παρωτίτιδα

Παρωτίτιδα προκαλεί την διόγκωση των σιελογόνων αδένων σας.

Η παρωτίτιδα είναι μεταδοτική περίπου έξι ημέρες πριν από το πρήξιμο των αδένων μέχρι και πέντε ημέρες μετά την διόγκωση τους.

Η ερυθρά

Η ερυθρά είναι μεταδοτική μία εβδομάδα πριν την εμφάνιση του εξανθήματος. Μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση.

Έρπης

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μεταδοτική νόσος από την ημέρα της εμφάνισης του εξάνθηματος. Αυτό συνήθως διαρκεί πέντε με επτά ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων σας.

Αμυγδαλίτιδα

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας συνήθως διαρκούν περίπου μία εβδομάδα. Ωστόσο, το χρονικό διάστημα που είστε μολυσματικοί ποικίλλει, ανάλογα με την αιτία της λοίμωξης.

Αμυγδαλίτιδα πιο συχνά προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτήρια.

Η φροντίδα του ανοσοποιητικού μας συστήματος θα παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην θεραπεία της συγκεκριμένης ιογενούς λοίμωξης, αλλά και στην αποφυγή μελλοντικών λοιμώξεων από νέους ιούς.

Δείτε περισσότερα:

Διαβάστε περισσότερα για το κοινό κρυολόγημα

Διαβάστε περισσότερα για τη γρίπη

Διαβάστε περισσότερα για τη βρογχίτιδα

Διαβάστε περισσότερα για την ανεμοβλογία

Διαβάστε περισσότερα για την ιλαρά

Διαβάστε περισσότερα για την ερυθρά

Διαβάστε περισσότερα για τον έρπη ζωστήρα